July 25, 2024

Preşedintele american Joe Biden l-a atacat pe rivalul său Donald Trump încă din primele minute ale marelui său discurs privind starea Uniunii, joi seara, acuzându-l că îi este „supus” lui Vladimir Putin şi spunând că libertatea şi democraţia sunt „atacate” în America, relatează AFP.

 

În hemiciclul impunător al Congresului, în aclamaţiile în picioare ale taberei sale şi în timp ce opoziţia republicană a rămas aşezată, democratul în vârstă de 81 de ani, care candidează pentru un nou mandat la Casa Albă, a dat asigurări că nu se va „înclina” niciodată în faţa preşedintelui rus.

„Predecesorul meu, un fost preşedinte republican, îi spune lui Putin ‘faceţi ce vreţi’. Este un citat, un fost preşedinte chiar a spus asta, supunându-se unui lider rus. Cred că este scandalos. Este periculos şi este inacceptabil”, a afirmat el, fără a pronunţa numele lui Donald Trump.

„Niciodată de la preşedintele Lincoln şi Războiul Civil nu au fost atacate libertatea şi democraţia în ţara noastră aşa cum sunt astăzi”, a adăugat el.

Preşedintele a trasat „un viitor bazat pe valorile fundamentale care definesc America: onestitate, tărie morală, demnitate, egalitate”.

„Şi iată că cineva de vârsta mea spune o poveste diferită, cea a unei Americi axate pe resentimente, răzbunare şi revanşă”, a adăugat el, făcând o referire clară la rivalul său republican în vârstă de 77 de ani.

Donald Trump a promis să se „răzbune” pentru înfrângerea sa din 2020, pe care nu a recunoscut-o niciodată, şi pentru procesele care se acumulează împotriva sa. Fostul preşedinte a afirmat că va „corecta” în timp real afirmaţiile rivalului său. El l-a acuzat joi pe democrat că a transformat Statele Unite într-un „film de groază” şi a cerut o dezbatere cu el.

Confruntat cu retorica lui Donald Trump privind „declinul”, Joe Biden a dat asigurări că, sub preşedinţia sa, America are parte de „cea mai mare revenire” din istorie, după pandemia de COVID-19 care a îngenuncheat cea mai mare economie a lumii.

„Am moştenit o economie care era pe marginea prăpastiei. Acum, economia noastră este literalmente invidiată în întreaga lume. 15 milioane de locuri de muncă au fost create în trei ani, ceea ce reprezintă un record. Iar rata şomajului este cea mai scăzută din ultimii 50 de ani”, a spus el.

Acest lucru indică „un viitor plin de promisiuni”, potrivit lui Joe Biden, care este hotărât să joace cartea optimismului împotriva rivalului său.

Intenţionând să marcheze o diferenţă decisivă faţă de acesta din urmă, el a promis, de asemenea, că nu îi va „demoniza” pe migranţi. „Nu îi voi demoniza pe migranţi spunând că ei ‘otrăvesc sângele ţării noastre’”, a declarat Biden.

Preşedintele a criticat, de asemenea, anularea garanţiei federale a avortului, una dintre temele principale ale campaniei, promiţând să „restabilească” această protecţie dacă americanii aleg un Congres care susţine „dreptul de a alege”.

„În mod clar, cei care se laudă că (au anulat protecţia federală a dreptului la avort de către Curtea Supremă) nu au nicio idee despre puterea femeilor în America”, a spus el.

„Dar şi-au dat seama atunci când libertatea de a dispune de corpul cuiva a fost în joc la urne şi a câştigat în 2022 şi 2023, şi îşi vor da seama din nou în 2024”, a adăugat preşedintele, un catolic care se prezintă drept un apărător al dreptului la avort.

În ceea ce priveşte forma discursului, Joe Biden s-a dovedit a fi combativ, într-un moment în care preocupările şi criticile cu privire la vârsta sa continuă să se înmulţească.

„La vârsta mea, unele lucruri devin mai clare ca oricând”, a spus democratul în vârstă de 81 de ani în discursul care a durat puţin peste o oră.

Biden a mai spus în Congres că a ordonat armatei americane să înfiinţeze un port artificial în Gaza pentru a oferi mai mult ajutor umanitar acestui teritoriu palestinian asediat şi a subliniat că doreşte o „încetare imediată a focului” timp de şase săptămâni.

Cu doar o oră înainte de discursul preşedintelui, protestatari purtând steaguri palestiniene s-au adunat în apropiere de Casa Albă, în timp ce alţii au blocat un bulevard care duce la Capitoliu, la Washington.

Convoiul lui Joe Biden a urmat un traseu care a evitat grupurile de protestatari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *