May 23, 2024

Preşedintele american Joe Biden a dat asigurat joi că „nu va ceda” în faţa omologului său rus, Vladimir Putin, îndemnând Congresul să voteze ajutorul acordat Ucrainei pentru a-l „opri pe Putin” în invazia sa, scrie AFP.

În discursul său din Congres despre Starea Uniunii, preşedintele democrat l-a acuzat pe predecesorul său şi probabil adversar republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Donald Trump, că „i se supune” lui Vladimir Putin.

„Vă asigur că Putin nu se va opri la Ucraina. Dar Ucraina îl poate opri pe Putin dacă o susţinem şi îi furnizăm armele de care are nevoie pentru a se apăra”, a spus el, îndemnând Congresul să deblocheze ajutoarele pentru Kiev, îngheţate luni de zile de certurile partizane dintre democraţi şi republicani.

„Asta este tot ce solicită Ucraina. Nu cere soldaţi americani”, a adăugat Joe Biden, cu referire la dezbaterea lansată de comentariile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, cu privire la o posibilă desfăşurare de trupe.

„Mesajul meu către preşedintele Putin, pe care îl cunosc de multă vreme, este simplu: nu ne vom da bătuţi. Nu vom ceda. Nu voi ceda”, a insistat el.

„Istoria ne priveşte”, a afirmat preşedintele american.

El a calificat drept „scandaloase” remarcile lui Donald Trump care, în cursul unui miting electoral din februarie, s-a declarat dispus să lase Rusia să atace ţările NATO care nu au contribuit suficient la eforturile colective de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice.

Joe Biden şi-a acuzat adversarul că astfel „i se supune” lui Vladimir Putin.

El a salutat, de asemenea, prezenţa în sală a premierului suedez, Ulf Kristersson, a cărui ţară a aderat oficial la NATO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *