February 28, 2024

Anul trecut, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 28.130.305 lei, de care au beneficiat 18.396 de persoane–relevă datele bilanțului activităților Arhiepiscopiei din anul 2023, prezentat în ședința Adunării eparhiale de sâmbătă, 3 februarie.

 

Arhiepiscopia Clujului are, în prezent, în derulare 62 de proiecte și programe sociale, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele celor bolnavi și dau speranță acolo unde nu mai este.

Potrivit datelor prezentate în analiza activității, ASCOR Cluj şi Protopopiatele Cluj I, Gherla şi Huedin au iniţiat nouă campanii de donare de sânge, la care au participat 388 de persoane.

În cadrul  bilanţului activităţilor Arhiepiscopiei Clujului desfășurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei s-a evidențiat că Asociaţia „Filatropia Ortodoxă” filiala Bistriţa-Năsăud a licenţiat anul trecut patru noi servicii socio-medicale de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu: „Sfântul Apostol Andrei” – Bistriţa, „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul” – Maieru, „Sfânta Ana” – Târlişua şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Fizeşu Gherlii. De asemenea, Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca a licenţiat Serviciul de îngrijiri socio-medicale la domiciliu „Dreptul Simeon”.

Tot anul trecut au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 990.968 lei: din Fondul Filantropia, suma de 114.280 lei; din proiectul Cutia Milei pentru săraci suma de 334.764 lei şi suma de 541.924 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 867.166 lei, din care au fost ajutaţi preoţii şi parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

„În Arhiepiscopia Clujului, anul trecut erau în construcţie 55 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 41 de biserici.

La finalul anului 2023 a fost prezentat proiectul Reabilitare, restaurare şi introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121, în baza contractului de finanţare semnat între Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în calitatea de beneficiar al finanţării”, se arată în analiza activității Arhiepiscopiei Clujului.

Evenimentele anului în Arhiepiscopie

Evenimentele anului În Arhiepiscopie au fost:100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Cluj, respectiv 90 de ani de la sfinţirea acesteia, precum şi 50 de ani de la ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului la rangul de Arhiepiscopie şi alegerea primului episcop-vicar, evenimente marcate prin manifestări liturgice şi cultural-editoriale. În cadrul proiectului Serile culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, joi, 2 noiembrie 2023, a fost organizat un eveniment cultural intitulat Catedrala din inima Clujului, în cadrul căruia au fost lansate volumele: „Catedrala Ortodoxă din Cluj (1923-2023). 100 de ani de la punerea pietrei de temelie” şi „Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului (1973-2023). Întâiul episcop-vicar”; manifestările religioase şi culturale ce au marcat „Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice” şi „Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti”.

 

Activități pentru tineret

În ceeace priveșt e misiunea în rândul tinerilor, la ședința de bilanț s-a arătat că

„la Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox (ITO Timişoara 2023) au participat peste 100 de tineri din Arhiepiscopia Clujului”. De asemenea, anul trecut au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar şi la Gledin, Mărişel, Oaşa sau Găbud, 26 de tabere pentru copii şi tineri, o tabără de lucru germano-română la Mănăstirea Piatra Fântânele (Workcamp 2023), zile de tabără în parohiile din eparhie sau traininguri pentru formarea voluntarilor, întruniri la care prezenţa ierarhilor noştri a fost o constantă.

„La începutul anului şcolar 2023-2024 a avut loc la Cluj-Napoca inaugurarea sediului ciclului gimnazial al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, iar la Bistriţa a avut loc inaugurarea Centrul social-educativ „Grigore Pletosu”, care găzduieşte activitatea Şcolii Primare „Sfântul Stelian” Bistriţa.

Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (ATCOR) Cluj a aniversat împlinirea a 10 ani de când organizează activităţi de tineret în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, iar Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) Cluj a derulat o serie de evenimente prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la înfiinţare”, a anunțat Episcopia Clujului.

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse

La nivelul eparhiei a continuat cursul de formare pentru clericii responsabili cu activităţile de tineret, „Formator pentru formatori”. De asemenea, au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat şi olimpicilor.

Proiecte pentru 2024

Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2024 se numără: implementarea proiectului Reabilitare, restaurare şi introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, în care sunt incluse şi lucrările de mozaic, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca şi la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistriţa, finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej, a Aşezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea şi a încă două case de tip familial de la Aşezământul „Sfântul Onufrie” Floreşti, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti şi deschiderea unui magazin de cărţi şi obiecte bisericeşti la Bistriţa.
De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca Centenarul învăţământului teologic ortodox universitar clujean, precum şi tematica anului 2024, declarat în Patriarhia Română ca „An omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „An comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”.

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.

„Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul”, a precizat Arhiepiscopia Clujului.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *