April 25, 2024

Românii care vor să înceapă o afacere vor scăpa de o parte din demersurile birocratice pe care trebuie să le facă pentru obținerea autorizațiilor de funcționare. Un proiect de lege inițiat de deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu prevede simplificarea procedurilor pentru obținerea de astfel de documente.

Am intrat în politică după două decenii de antreprenoriat. Știu cât de grea e viața antreprenorilor din România, cu câtă birocrație și lipsă de predictibilitate legislativă se confruntă zilnic. Legea pe care o propun vrea să le facă viața mai ușoară, prin simplificarea procedurii prin care se acordă autorizațiile de funcționare.”, a spus deputatul clujean.

Proiectul de lege prevede, printre altele: uniformizarea condițiilor de depunere și acordare a autorizațiilor de funcționare prin stabilirea unor reguli la nivel național; eliminarea obligației de a solicita autorizații pentru anumite CAEN-uri, funcționarea făcându-se în baza unei notificări de funcționare; introducerea obligației în sarcina primăriilor de a înscrie documentele de funcționare în Registrul electronic național pentru emiterea avizelor și a autorizațiilor; stabilirea unor praguri clare între care pot fi impuse taxele anuale de funcționare, astfel încât acestea să fie echitabile pentru antreprenori.

România are nevoie de cât mai multe inițiative private, iar legislația trebuie reformată pentru a construi un mediu propice antreprenoriatului. În acest caz, simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea procesului de începere a unei afaceri pe care le propun sunt absolut necesare. Sper ca inițiativa să aibă parte de susținerea tuturor partidelor în circuitul legislativ și să o vedem cât mai rapid adoptată”, a spus Viorel Băltărețu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *