Ca să-l citez pe Horea Dorin Chirteș, unul din consilierii social democrați ai județului, am avut bucuria să participăm la o sărbătoare a recoltei cum se cuvine, simțind cum toamna ne copleșește cu tot ce a produs mai bun soarele verii. Am mulțumit naturii pentru toate roadele ei, dar mai ales oamenilor care au muncit cu trudă ogoarele , livezile, grădinile și care au adus la expoziția organizată de Ziua recoltei o diversitate de produse ce le consumăm zilnic sau le pregătim pentru cămările iernii.
A fost, duminică, la Nemniș, așa i se mai spune acestei comunități, o mare și frumoasă sărbătoare a roadelor câmpului și muncii, dar și un eveniment de vibrantă trăire istorică și mai ales patriotică prin dezvelirea bustului crăișorului Apusenilor, eroul național Avram Iancu.
Ritualul începutului a fost același, al slujbei la biserică de unde lumea a plecat spre locul ce devine o importantă bornă istorică dominată de personalitatea eroului pașoptist. Bustul lui Avram Iancu adus aici prin strădania primarului Valentin Dorel Pojar și a conducerii Societății Cultural Patriotice din România, Avram Iancu, al cărei președinte este omul de cultură Tiberiu Groza. Făcând aici o paranteză, vreau să informez cititorii noștri că în această a treia duminică a lui septembrie trei busturi ale eroului Avram Iancu au fost dezvelite, la Petroșani, Vulcan și Jucu de Mijloc, evenimente dedicate bicentenarului nașterii eroului.
La dezvelirea bustului au participat preoții care au și făcut slujba de sfințire, numeroși localnici, ansamblul artistic Jucul Someșan, cu ale lor costume naționale de tradiție, Conf. Univ. Dr. Irimie Popa, președintele Filialei Cluj – Napoca a Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, sculptorul Vasile Mureșan, conducerea comunei, consilierii județeni Remus Lăpușan și Horia Dorin Chirteș, președintele filialei Jucu, Ciprian Moldovan, alți invitați.
Dezvelirea a fost precedată de intonarea Imnului Național, iar tulnicăresele Crinela Narița și sora ei, Nina Onețiu, din Câmpeni, au dat volum sunetelor inconfundabile ale impunătoarelor tulnice care chemau, odinioară, la luptă.
A vorbit primarul comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar, care a subliniat că Avram Iancu este în inimile noastre, el ne veghează de aici, de la Jucu, din inima Transilvaniei, a Clujului, orașul unde Crăișorul Moților s-a desăvârșit ca om.
Iancu este mai mult decât un personaj istoric, este un spirit, o trăire aparte care a reverberat în inimile multor români, însuflețindu-i în revoluția de la 1848 – 1849…, ecoul acestor fapte ducând la împlinirea Marii Uniri de la 1918. De altfel, pe bust este inscripționat visul eroului ,, Unicul dor al vieții mele e să-mi văd națiunea fericită’’. Apoi, spre final, primarul a concluzionat: ,, Jucu, de azi, se alătură acelor localități care aduc omagiu eroului nostru legendar prin ridicarea acestui bust…Mulțumesc celor care au contribuit la edificarea acestei lucrări de suflet, cu totul special maestrului sculptor Vasile Mureșan, care a dat chip marelui nostru erou, Avram Iancu’’… Trăiască duhul lui Iancu!,
Din intervenția președintelui filialei locale, Ciprian Moldovan, am spicuit: ,, A venit vremea ca bustul lui Avram Iancu să ne vegheze și pe noi cei care locuim la Jucu. Lucrarea construirii acestui bust este una de suflet, rod al voinței administrației locale și a dorinței locuitorilor din Jucu… Mulțumim d-lui primar pentru implicare și pentru realizarea acestui simbol al ființei noastre naționale, de astăzi străjuindu-ne permanent pe noi românii și de alte naționalități…’’. Trăiască duhul lui Iancu!.
Din cuvântul cadrului universitar Irimie Popa am reținut: ,, Avram Iancu este nu numai un erou, este un simbol. El însuflețește la 200 de ani de la nașterea sa românii, constituind și astăzi un exemplu al unui crez care ne este indispensabil.
Puterea Iancului Mare, ca simbol, este de natură să ne țină pe calea devenirii noastre ca popor. Orice popor are nevoie de simboluri, de valori în care să creadă, de rădăcini prin care, din trecut, să-și găsească sensul și seva prezentului și a viitorului.
Avram Iancu, la Abrud, la Cluj, la Tg. Mureș, la Blaj sau Bălgrad, a fost un român învățat care la vârsta de 24 de ani, neîmpliniți, s-a comportat ca un general veritabil. A fost adeptul conviețuirii în armonie cu celelalte națiuni din Ardeal, a avut un spirit multicultural. Totuși, când răbdarea unei națiuni oprimate a ajuns precum cuțitul la os, Iancu a pus pumnul în pieptul furtunii, a ridicat masele de români la luptă.
De astăzi, la Jucu, aici unde trăiesc în armonie români și maghiari, Avram Iancu, iată, va veghea asupra tuturor jucanilor, aici, la răspântie de drumuri, întru nerătăcirea noastră colectivă, a unei comunități și a unei națiuni care prin duhul Iancului își găsește sensul, intrând în protecția lui Avram Iancu. Trăiască duhul lui Iancu!.
În aceleași cuvinte pline de patriotism a vorbit și autorul lucrării, sculptorul, Vasile Mureșan.
Tot aici, cunoscuta solistă, Mariana Morcan, susținută de câțiva instrumentiști, a interpretat câteva cântece patriotice dedicate Iancului.
Ziua recoltei a fost organizată în centrul civic al localității, unde căminul cultural este bine pus la punct, are o scenă în aer liber bine structurată , dar și un fel de filigorie de mari dimensiuni de unde pot fi urmărite spectacolele artistice. Și tot aici s-a putut servi tocana din imensele ceaune, în care, lângă carne, s-au fiert și au dat gust produsele legumicole cu care jucanii au devenit adevărate branduri pe piețele Clujului.
Expozițiile cu vânzare au fost ofertante, nelipsind roșiile, castraveții, gogoșarii, vinetele, ardeiul gras și iute, guliile, morcovii, pătrunjelu, țelina, dovlecei și bostani, struguri și prune, conserve de sezon, sucuri naturale, ca să dau doar câteva exemple.
De pe frumoasa scenă au transmis cuvinte de mare apreciere pentru dezvelirea bustului lui Avram Iancu, dar și pentru hărnicia localnicilor și a conducerii comunei, d-na Aurelia Cristea, consilierul județean, Horea Dorin Chirteș, Remus Lăpușan. Acesta din urmă a care a menționat faptul că a trăit un moment emoționant la Jucu de Mijloc prin dezvelirea bustului lui Avram Iancu, eroul românilor din Transilvania.
”Comunitatea din Jucu marchează astfel anul omagial Avram Iancu, moment de emoție și de aducere aminte a idealurilor pentru care s-au luptat înaintașii noștri: libertate, egalitate și demnitate națională.De asemenea, sărbătorim și ziua recoltei la Nemniș, astfel promovăm și susținem producătorii locali, pe care-i sprijinim în primul rând cumpărându-le produsele”, a spus domnul Lăpușan care a încheiat prin a felicita pe șeful administrației publice locale, Dorel Pojar, pentru implicare și activitatea desfășurată în slujba cetățenilor din frumoasa comună Jucu.
Spectacolul artistic a fost asigurat de Ansamblul folcloric Jucul Someșan, coordonat de soții Paul și Lavinia Mureșan, soliștii: Andrada Mariș, Paul Sâmbotelecan, Giulia Goia, Alexandru Pop, Cristian Pomohaci, Mariana Morcan și Sergiu Sotelecan. Și așa s-a scris o nouă și frumoasă pagină în monografia satului Nemniș, care excelează prin agricultură, tradiții și arhitectură.
Dumitru VATAU