June 15, 2024

Reprezentanții Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca invită pe cei care doresc ca pe data de 14 iunie 2024, de Ziua Internațională a Donatorului, să se alăture colectivului IOCN și să doneze sânge pentru pacienții care au nevoie. 

„Dacă ești în Cluj, pentru a putea dona la Centrul de Transfuzii Sanguine ai nevoie doar de actul de identitate. Se poate dona de luni-vineri, între orele 7.30-13.30, strada Nicolae Balcescu, nr 18.”, transmit reprezentanții IOCN pe pagina de socializare a unității spitalicești clujene. Aceștia subliniază importanța gestului umanitar, acela de a dona sânge: „Sângele donat este un dar neprețuit care poate aduce speranță și viață celor care se confruntă cu probleme de sănătate grave, cum sunt și problemele oncologice. Împreună, putem face o schimbare reală în comunitatea noastră și împreună putem reda speranța.”

Potrivit dr. Delia Nicoară, medic Sănătate publică, „În România, doar 1,7% din populație donează în mod regulat sânge, față de o medie europeană de 10%, așadar e mare nevoie de o mobilizare serioasă a populației și conștientizare a beneficiilor personale în urma donării”.

De asemenea, IOCN informează potențialii donatori că pentru a putea dona sânge trebuie să urmeze câțiva pași: completarea unui formular, control predonare (care consta în efectuarea grupei sanguine și a hemoglobinei) și un examen clinic efectuat la cabinetul medical (tensiunea arterială, puls, greutate).

T:S.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *