Cu toate că întreaga vară s-a antrenat în kimono în sala de antrenament fără aer condiționat și obligat să facă curățenie deoarece nu există femeie de serviciu, paralimpicul Alexandru Bologa a obținut medalia de aur la judo pentru nevăzători (clasa J1, categoria 73 kg) la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Ca și în cazul sportivului David Popovici, pe Alexandru Bologa condițiile precare în care s-a antrenat nu l-au oprit în a-și îndeplini visul de a deveni campion paralimpic. Reîntors de curând în țară, medaliatul cu aur la judo, Alexandru Bologa, însoțit de antrenorul său, Gergely Tamas, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Făclia. Antrenamentele intensive și dorința de a devenit tot mai bun l-au adus pe sportivul clujean pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Paralimpice de la Paris. Parcursul sportivului antrenat de Gergely Tamas este unul de campion. În anul 2016, la Rio (cat. 60 kg), şi în anul 2021 la Tokyo (cat. 60 kg) a câștigat medalii de bronz. De asemenea, Alexandru Bologa are patru titluri europene consecutive, fiind campion european şi mondial en titre. Mai mult, în data de 21 august 2019, Alexandru Bologa devine numărul 1 în clasamentul mondial. În finala Jocurilor Medalia de aur s-a luptat cu kazahul Iergali Şamey, împlinindu-și visul ca sportiv, devenind și campion paralimpic.
„Mi-am îndeplinit acest vis, de a deveni campion paralimpic”
Reporter: Ce-ai simțit când ai primit medalia de aur și ai auzit intonând imnul României la Paris?
Alexandru Bologa: Am fost emoționat. M-am bucurat foarte mult că mi-am îndeplinit acest vis, de a deveni campion paralimpic. Ce-i frumos se termină repede, dar îți rămân amintiri pentru toată viața.
Reporter: Cum a fost finala de la judo?
A.B.: Am pornit ca favorit. Fiind cap de serie am avut un tur liber. Am studiat fiecare adversar în parte. Am stabilit ce avem de făcut, cum trebuie să ne apărăm la anumite procedee. Ne-am dorit să fim acolo pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Pentru finală am pregătit o altă strategie. Anul trecut m-am mai luptat în finala Campionatului Mondial cu kazahul Iergali Şamey. În pregătirea pentru finala de la Jocurile Paralimpice de la Paris am eliminat micile greșeli pe care le-am făcut atunci.
Reporter: Cunoșteai tactica lui de atunci?
A.B.: Da, de aceea am pregătit o altă strategie la Paris. Ne bucurăm că am ales-o deoarece s-a dovedit cea corectă.
Reporter: Cine te-a însoțit la Paris?
A.B.: Au fost ceilalți sportivi români care s-au calificat la Jocurile Paralimpice, antrenorul meu Tommy (n.red. Gergely Tamas), Gabor, partenerul de antrenament, și maseurul lotului comitetului național paralimpic.
Reporter: După marea performanță obținută la Paris cui ai avea să mulțumești?
A.B.: Aș dori să mulțumesc Clubului Universitatea Cluj, antrenorilor mei Tommy, Geanina Andreica, Eniko Gergely, colegilor mei de antrenament cu care m-am pregătit în fiecare zi pentru a obține această performanță.
Reporter: Ce au spus apropiații despre reușita ta?
A.B.: Se bucură și sunt fericiți că am reușit să-mi îndeplinesc acest vis.
Reporter: Cum au aflat ei că ai câștigat medalia de aur?
A.B.: Mama și fratele meu au fost în sală, restul au urmărit acasă cu emoții.
Reporter: Când ai început să practici judo?
A.B.: În anul 2011 a fost acea selecție la Liceul Special pentru Deficienții de Vedere Cluj-Napoca. Atunci am început să mă antrenez cu Geanina Andreica şi Eniko Gergely.
Reporter: Cum te-ai antrenat pentru Jocurile Paralimpice de la Paris?
A.B.: Ne-am pregătit atât fizic cât și tehnic. Făceam două antrenamente pe zi în afară de miercuri, duminică și sâmbăta după masa.
Reporter: Mulți sportivi români se plâng că performanța sportivă în România este greu de atins din cauza condițiile precare. Pentru a face performanță ai avut toate condițiile?
A.B.: Toată vara noi ne-am antrenat în sală fără aer condiționat. N-avem o femeie de serviciu care să facă curat în sală. Noi trebuie să ne facem curat în sala de antrenament ceea ce nu mi se pare normal.
„Îmi doresc să mă bucur de judo”
Reporter: Care este cheia succesului pentru un sportiv ca tine? Ce te-a făcut pe tine campion?
A.B.: Tinerii, sportivii să muncească, să-și dorească să fie mai buni și să se gândească că fiecare detaliu contează. Să nu se gândească niciodată că ceea ce fac este în plus sau că degeaba fac că nu-i ajută. Nu se știe niciodată la ce te ajută ceea ce exersezi în sală.
Reporter: Ce planuri de viitor are proaspătul medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris?
A.B.: Îmi doresc să mai continui încă patru ani. Am 28 de ani. Mă pregătesc deoarece cred că cel puțin patru ani pot să evoluez la cel mai înalt nivel.
Reporter: Care ar fi obiectivele tale? Ce ai dori să mai realizezi?
A.B.: Având în vedere reușitele de la campionatul european, campionatul mondial și de la jocurile paralimpice doresc să mă bucur de judo, iar performanțe care vor veni vor fi binevenite. Mă voi bucura de fiecare moment.
Tia SÎRCA