June 25, 2024

Alte 42 de familii din zona Pata R├ót au primit locuin╚Ťe sociale ├«n cadrul proiectului cu fonduri norvegiene Pata 2.0 derulat de Asocia╚Ťia Zona Metropolitan─â. ├Än total, 73 de familii din aceast─â zon─â beneficiaz─â de astfel de locuin╚Ťe, 31 dintre acestea av├ónd posibilitatea s─â se mute ├«n cas─â nou─â ├«nc─â de anul trecut.
Contractele pentru predarea ultimelor 42 de apartamente au fost semnate mar╚Ťi 30 aprilie, moment ce a marcat finalizarea proiectului fanion cu finan╚Ťare din Granturi Norvegiene al ADI Zona Metropolitan─â Cluj ÔÇ×Interven╚Ťii integrate replicabile pentru locuire incluziv─â ╚Öi combaterea marginaliz─ârii ├«n Zona Metropolitan─â ClujÔÇŁ (Pata 2.0). Proiectul are o valoare total─â de 8,76 milioane euro ╚Öi s-a derulat cu ├«ncepere din decembrie 2019.

├Än acest cadru au fost achizi╚Ťionate ├«n total 75 de locuin╚Ťe, dintre care 73 sociale ╚Öi dou─â de necesitate pentru a fi utilizate ├«n scop social, ├«n cazuri precum cele de violen╚Ť─â domestic─â. ├Än locuin╚Ťele sociale se mut─â prin program familii care provin din zona Pata-R├ót. Locuin╚Ťele sunt amplasate ├«n Cluj-Napoca, Flore╚Öti, Apahida, Baciu ╚Öi Gil─âu. Fiecare este dotat─â cu electrocasnice (aragaz cu hot─â, ma╚Öin─â de sp─âlat, frigider) ╚Öi mobilier (birou, ╚Öifonier, comod─â).

ÔÇ×Aceast─â activitate a proiectului a fost sus╚Ťinut─â de o interven╚Ťie social-comunitar─â complex─â ├«n arealul men╚Ťionat, g├óndit─â ├«n cadrul mai larg al ini╚Ťiativelor asumate de Asocia╚Ťia Zona Metropolitan─â Cluj pentru desegregarea zoneiÔÇŁ, a anun╚Ťat primarul Emil Boc.

Prin colaborarea cu ecosistemul local format din universit─â╚Ťi, administra╚Ťie local─â ╚Öi au fost oferite ╚Öi urm─âtoarele servicii:┬á350 persoane au beneficiat de consulta╚Ťii medicale gratuite;┬á230 activit─â╚Ťi educative non-formale (culturale, artistice, turistice etc) prin UBB;┬á100 copii au primit ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi ├«mbr─âc─âminte noi, pentru a se putea prezenta corespunz─âtor la ╚Öcoal─â;┬á70 ÔÇ×cutii pentru bebelu╚ÖiÔÇŁ pentru m─âmicile din comunitate oferite de DASM Cluj-Napoca;┬á876 e elevi ╚Öi 63 e cadre didactice de la 10 ╚Öcoli din zona metropolitan─â au beneficiat de sesiuni de dezvoltare socio-emo╚Ťional─â (combaterea bullyingului, coeziune social─â ╚Öi combaterea discrimin─ârii);┬ápentru 1.550 persoane aflate ├«n risc de s─âr─âcie ╚Öi excludere social─â a fost facilitat─â incluziunea social─â.

ÔÇ×├Än contextul proiectului Pata 2.0. s-a lucrat individual cu 93 de elevi, pentru a preveni abandonul ╚Öcolar; au fost intermediate medita╚Ťii ╚Öi au fost oferite sesiuni de mentorat ╚Öi orientare pentru 30 de elevi. De asemenea, Prim─âria continu─â programele pentru educa╚Ťia copiilor din familii marginalizate sau aflat ├«n risc de excluziune realizate de la bugetul local sau ├«n contextul altor proiecte cu finan╚Ť─âri externeÔÇŁ, a mai precizat edilul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *