Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri în mai multe bazine hidrografice printre care Someş și Crişul Repede.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, sunt vizate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare.
Făclia de Cluj vă prezintă în acest context situația barajelor din arealul administrat în județul Cluj de Apele Române Someș Tisa prin sistemul de gospodărire a apelor din Cluj.
35 de baraje în județul Cluj
Potrivit datelor ABA Someș-Tisa, la nivelul județului sunt 35 de baraje încadrate în categoriile de importanță A, B, C și D. Dintre acestea, 26 sunt administrate de firme, două de primării, 5 de Hidroelectrica și 2 de Apele Române. În funcție de valoare indicelui de risc asociat au fost stabilite 4 categorii de importanță ale barajelor: A- de importanță excepțională; B –importanță deosebită; C – importanță normală; D – importanță redusă.
În arealul administrat de S.G.A. Cluj sunt 6 baraje încadrate în categoriile de importanță A și B și anume: barajul de la Gilău de pe Someșul Mic administrat de Apele Române, barajul Someșul Rece administrat de Hidroelectrica, barajul de la Tarnița de pe Someșul Cald administrat de Hidroelectrica, barajul Fântânele de pe Someșul Cald administrat de Hidroelectrica, barajul de la Someșul Cald și cel de la Florești administrate tot de hidroelectrica. Barajul de la Gilău este utilizat pentru alimentare cu apă și hidroenergie, cel de la Someșul Rece pentru hidroenergie, cel de la Fântânele pentru hidroenergie, recreere și apărare împotriva inundațiilor iar cele de la Tarnița și Someșul Cald pentru hidroenergie, alimentare cu apă, apărare împotriva inundațiilor și recreere. Barajul de la Florești este folosit doar pentru hidroenergie.
Barajele încadrate în categoriile de importanță A și B administrate de A.N. “Apele Române” – A.B.A. Someș – Tisa – S.G.A. Cluj și HIDROELECTRICA S.A. – Sucursala Hidrocentrale Cluj dețin actele de reglementare pe linie de gospodărire a apelor (regulament de exploatare, autorizație de gospodărire a apelor și autorizația de funcționare în siguranță).
În arealul administrat de S.G.A. Cluj sunt 29 de baraje încadrate în categoriile de importanță C și D.
Dintre acestea, patru baraje dețin autorizație de gospodărire a apelor, 5 baraje sunt în procedură de obținere, iar 20 baraje nu dețin autorizație de gospodărire a apelor.
Alte 18 baraje din aceste categorii dețin autorizație de funcționare în condiții de siguranță, 2 baraje sunt în procedura de obținere, iar 9 baraje nu dețin autorizație de funcționare în condiții de siguranță.
Alte opt baraje funcționează fără acte de reglementare.
În bazinul hidrografic Someș, Serviciul de Gospodărire a Apelor Cluj are în administrare 46,254 km de diguri de apărare împotriva inundațiilor.
Digurile de apărare sunt construcții alcătuite din pământ, piatră sau beton, situate în general paralel cu malul unui curs de apă, al unui lac sau al mării, având drept scop apărare împotriva inundațiilor a obiectivelor socio – economice situate în spatele digului.
Pe cursul de apă a Someșului Mic, pe pârâul Muraturi și valea Becaș sunt amenajați 12,7 km de diguri pe raza municipiului Cluj-Napoca și a localității Sânnicoara. Pe râul Someșului Mic în zona municipiului Gherla, a localităților Bunești, Bonțida, Livada și Salatiu sunt 26,6 km de diguri iar pe cursul râurilor Someșul Mic, Someș și pârâul Ocnei din ziona Dej sunt 7,32 km de diguri.
Administrația Apelor Române Someș Tisa menționează că Someșul Mic face parte dintr- un corp de apă puternic modificat (CAPM), datorită salbei de amenajări hidroenergetice situate în amonte de municipiul Cluj – Napoca (barajul Fântânele, barajul Tarnița și barajul Someșul Cald) capabile să preia undele de viitură.
„Digurile aflate în administrarea S.G.A. Cluj sunt întreținute conform Programului anual de Gospodărire a Apelor prin efectuarea lucrărilor anuale de înteținere (cosiri, defrișări, bornări, vopsitorii și revizii la echipamentele hidromecanice). De asemenea, personalul responsabil cu urmărirea comportării construcției (U.C.C.) din cadrul S.G.A. Cluj și A.B.A. Someș – Tisa efectuează verificări periodice la barajele si digurile din arealul administrat prin efectuarea inspecțiilor vizuale privind starea digurilor și a bornelor, a modului de întreținere a coronamentului și a taluzelor, starea echipamentelor hidromecanice sau apariția unor eroziuni în corpul digurilor, orice situație de neconformitate fiind sesizata în timp util.
Orice incident cauzat de o creștere bruscă a nivelului apei urmare unor fenomene hidrometeorologice de excepție caracterizate prin precipitații abundente va fi gestionat în conformitate cu Regulamentul de apărare împotriva inundațiilor (Ordinul 459/2019 ) în acord cu mărimile caracteristice de apărare împotriva inundațiilor pentru zonele indiguite ale cursurilor de apa și anume depășirea cotelor fazei I de apărare, respectiv fazei II și III de apărare, iar pentru zonele neindiguite ale cursurilor de apa depășirea cotelor de atenție, de inundație și de pericol”, a transmis ABA Someș-Tisa.
Cosmin PURIȘ