June 15, 2024

Veteranul de război Iosif Rus, din Gherla va împlini în curând 109 ani și este cel mai în vârstă alegător din județul Cluj. El spune că nu a ratat niciodată ocazia de a vota. Și duminică 9 iunie, Iosif Rus a ținut să meargă la urne pentru un viitor mai bun pentru urmașii lui, un vot în folosul comunității și al țării. Deși putea să ceară urna mobilă, alegătorul a ales să meargă pe picioarele sale la secția de votare pentru a-și exercita dreptul de vot.

Incredibil, dar adevărat. În municipiul Gherla. printre cei care s-au prezentat la urne s-a aflat cel mai vârstnic cetățean al orașului, veteranul de război, Iosif Rus. În vârstă de 109 ani, domnia sa mereu așa procedează în ziua alegerilor, indiferent la ce vârstă se află, îmbrăcat frumos, sărbătorește îndeplinește punctual această datorie cetățenească. Așa s-a întâmplat și duminică, 9 iunie 2024, când îân jurul orei 14,30, însoțit de nepoată sa, Dana s-a grăbit să ajungă la secția de votare nr. 233 aflată în clădirea Liceului Teoretic ”Petru Maior”, unde a fost primit cu multă căldură de membrii comisiei, dar și de ceilalți locuitori ai urbei care se aflau în zonă. Așa cum a mărturisit la intrarea în cabine, pentru el este o mare onoare să-și dea votul în folosul comunității în care trăiește de atâția ani și a dezvoltării întregii țări. Cu aceste dorințe a votat totdeauna, indiferent ce regim se afla la putere. Să nu uităm, domnul Iosif Rus a participat pe frontul de răsărit din cel de al doilea război mondial, deci știe foarte bine ce înseamnă punctualitatea și ordinea în viață. De profesie învățător, în anul 1940 a absolvit și Școala de ofițeri rezervă, luptând pe front între anii 1942-43, în armată având funcția de comandant pluton.

A fost decorat cu Ordinul Steaua României cu spade și panglică de virtute militară, clasa a V-a. Revenind pe meleagurile natale, peste 40 de ani a funcționat în cadrul Clubului copiilor Gherla, unde a condus cu mare succes orchestra semisimfonică a instituției , îndrumând și coordonând instruirea muzicală la sute (dacă nu mii!) de copii, mulți dintre ei ajungând dascăli sau alți intelectuali. Cu orchestra clubului a efectuat turnee în toată țara, susținând concerte de mare suc ces, recunoscute cu diplome și alte premii. La vârsta de 90 de ani mai cânta în corul mixt ”Corala Magna” a Casei Municipale de Cultură Gherla! Până nu de mult a susținut o bogată activitate în viața artistică a municipiului de pe Someș, unde este mult respectat și stimat.

Domnul Iosif Rus în fiecare dimineață citește ziarul Făclia de Cluj și se interesează de veștile și noutățile orașului în care trăiește. Noi îi dorim și pe această cale La mulți ani” și să mai avem prilejul de a consemna prezența domniei sale și la următorul scrutin de vot.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *