April 25, 2024

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că ar fi mândru, în calitate de român, ca preşedintele României să ocupe o funcţie politică la nivel înalt european, menţionând, referitor la devansarea alegerilor prezidenţiale, că discuţiile pe această temă au fost în interiorul celor două partide din coaliţie.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a precizat, la rândul său, că preşedintele României nu a fost implicat în negocierile dintre cele două partide.

Întrebat, într-o conferinţă de presă comună cu Nicolae Ciucă, susţinută la Parlament, în legătură cu calendarul anunţat privind alegerile prezidenţiale şi dacă acest lucru are legătură cu o posibilă numire a preşedintelui Klaus Iohannis într-o funcţie la nivel european, Marcel Ciolacu a răspuns: „Discuţiile au fost în interiorul celor două partide, despre cum este mai bine ca lumea să se prezinte cât mai mult la vot”.

„Am fi avut la sfârşitul lunii decembrie iarăşi o suprapunere cu alegerile generale. Categoric, erau trei duminici la rând, o duminică nu puteam, că era Ziua Naţională a României, sâmbătă era Sfântul Andrei. Să ne amintim faptul că întotdeauna luna decembrie este cea mai încărcată guvernamental şi politic, atât la Guvern, cât şi la Parlament. Avem bugetul de stat, avem închiderile de an, avem negocierile cu Comisia, lucru care s-a întâmplat an de an. Şi am luat o decizie de a nu bloca România şi accesul românilor să fie cât mai larg şi cât mai clar pe fiecare rând de alegeri. Am avut raţiuni”, a explicat Ciolacu.

El a menţionat că ar fi mândru ca preşedintele României să ocupe o funcţie europeană la nivel înalt.

„Dacă doriţi părerea mea, şi nu-i prima oară când o spun, aş fi mândru, ca şi român, ca preşedintele României să ocupe o funcţie politică la nivel, cum aş fi de altfel mândru pentru orice român. Cu adevărat, în această alianţă, sunt ferm convins, mai ales că vom avea o listă comună la europarlamentare, amândoi, împreună cu europarlamentarii, vom merge şi vom negocia o funcţie cât mai importantă ca şi comisar sau ca şi membru al Biroului Permanent al Comisiei. Vom avea o putere dublă de negociere în ambele familii politice şi pentru funcţii importante pentru România în Parlamentul European. Acestea sunt plusurile. Românii vor de această dată o voce puternică românească în structurile europene, euroatlantice”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a fost implicat în negocierile dintre cele două partide, liderul PNL a răspuns: „Preşedintele României nu a fost implicat în aceste negocieri”.

În ceea ce priveşte informarea şefului statului în legătură cu acest subiect, Ciucă a spus: „Asta e altceva. (…) Păi, nu l-aţi informat dumneavoastră azi de dimineaţă, când aţi prezentat care este decizia?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *