April 25, 2025

Criminalitatea informatică cunoaște un trend ascendent, a precizat șeful Serviciul de Investigații Criminale, comisar șef de poliție Ioan Bogdan, în cadrul conferinței de presă organizată luni, 31 martie 2025, la sediul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca, și având ca temă tendințele actuale în domeniul infracțiunilor informatice. La eveniment au mai participat subcomisar de poliție Nicolae Alexandru Ciontescu, șeful Biroului de Combatere a Infracțiunilor Contra Patrimoniului, și inspector principal de poliție Vasile Dan Găzdac  din cadrul Serviciului de Investigații Criminale.

În acest context, șeful Serviciul de Investigații Criminale a anunțat că Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a inițiat tot luni, 31 martie 2025, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai unităților bancare reprezentative pentru județul Cluj, dar și la nivel național, cu prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, Daniel Alexandru Crișan, și prim- procurorul Parchetulului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Mihai Borteș. La întrunire au mai fost cooptați specialiști din cadrul Structurii de Investigații Criminale, reprezentanți ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și ai Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor. Au mai fost prezenți comisar șef Adrian Ciobanu, șeful Serviciului Delegări Judiciare, Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, și reprezentatul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, instituție subordonată Guvernul României, George Daniel Dumitru. Potrivit șefului Serviciului de Investigații Criminale, în cadrul întâlnirii, reprezentanții IPJ Cluj au căutat să identifice soluții concrete, începând de la activitatea de prevenire până la cea de combatere a infracțiunilor informatice.

Răufăcătorii postează în brokeri de investiții

Legat de evoluția criminalității informatice, sesizată la nivelul județului Cluj, șeful Biroului de Combatere a Infracțiunilor Contra Patrimoniului, subcomisar de poliție Nicolae Alexandru Ciontescu, a afirmat că, din anul 2019, polițiștii se confruntă cu un trend ascendent al sesizările privind acest gen de fapte, un număr foarte mare fiind înregistrate în anul 2021 datorită modului de operare, precum phishing-ul, pe anumite platforme de comercializare online.

În anii recenți, a fost sesizat un nou fenomen, care produce foarte multe victime în continuare, și anume inducerea în eroare a cetățenilor cu privire la oportunitatea de a efectua investiții,  a spus polițistul clujean adăugând că acesta  este departe unul de mare amploare care produce pagube considerabile cetățenilor. Subcomisar de poliție Nicolae Alexandru Ciontescu a prezentat cum a evoluat modul de operare al răufăcătorilor: „De asemenea, modul de operare a evoluat, în primă fază, autorii conving persoanele că sunt brokeri de investiții și le determină pe victime să plaseze sume cu titlu de investiții. Ulterior pentru a continua să le convingă le prezintă grafice false cu tranzacțiile presupus efectuate. Astfel, persoanele sunt convinse să depună și mai mulți bani. Mai mult de atât, ținta finală fiind alta, autorii determină persoanele, sub pretextul mincinos că le acordă asistență tehnică în vederea efectuării unor tranzacții, să instaleze pe telefoanele lor aplicații care pot fi accesate și de la distanță. Autorii intră în posesia datelor de autentificare, în conturile de mobile banking ale persoanelor chiar cu concursul acestora. După ce efectuează un număr foarte mare de tranzacții autorii nu se opresc aici. Revin către persoanele vătămate sub pretextul că le ajută să-și recupereze bani și indică alte metode frauduloase de recuperare a sumelor de bani”.

Atac „mascat” la contul bancar

Șeful Biroului de Combatere a Infracțiunilor Contra Patrimoniului a spus că un trend nou privind transferurile frauduloase este cel în care autorii conving persoanele să achiziționeze criptomonede. Persoanele sunt induse în eroare că este mai ușor să depună banii cu titlu de investiție și că există posibilitatea de a efectua tranzacții în sistem blockchain. Alte atacuri informatice sunt cele prin care autorii apelează la persoanele vătămate, cu presiunea de inducere în eroare, că le-a fost fraudat contul bancar, atacat contul bancar sau a fost luat un credit în numele acestora. Autorii mint că fondurile care se află în conturile bancare trebuie neapărat securizate și că trebuie  transferate în așa-numitele „conturi de securizare” și promit că ulterior bani se vor întoarce  din nou în contul persoanei vătămate, lucru care nu se mai întâmplă, din păcate.

Metoda WhatsApp

O altă metodă de înșelăciune, des întâlnită și sesizată în ultima perioadă, potrivit inspectorului principal de poliție Vasile Dan Găzdac este metoda WhatsApp. Metoda constă în trimiterea unui link pentru votarea unei persoane în cadrul unui concurs. În prima etapă, autorii obțin acces la dispozitiv, asociază contul WhatsApp  al persoanei vizate pe un sistem desktop și ulterior prin folosirea  funcției WhatsApp trimit mesaje automate către toată agenda telefonică în care se solicită anumite sume de bani. Mesajele sunt primite de contactele din agenda respectivă, mulți dintre aceștia fiind prieteni, cunoștințe, care de multe ori dau curs acestor solicitări și trimit sumele de bani în conturile bancare indicate de autori.

Tia SÎRCA

 

 

 

 

Articolul Cele mai noi înșelăciuni informatice. Polițiștii de la Investigații Criminale caută soluții pentru combaterea lor apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *