April 23, 2025

În prezenţa Prim-Rabinului României, Rafael Shaffer, a reprezentanţilor organizaţiei ZAKA din Israel, a preşedintelui Comunităţii Evreilor Cluj, ing. Dorel-Emil Ornescu, luni, 31 martie 2025, în Cimitirul Evreiesc Ortodox de pe strada Calea Turzii 116 a avut loc ceremonia de sfinţire a monumentului funerar unde este amplasat mormântul comun al aproximativ 100 de evrei ale căror oseminte au fost reînhumate aici. Rămășitele pământești au fost exhumate din cel mai vechi cimitir evreiesc din Cluj-Napoca, situat în zona actualei străzi Aviator Bădescu, cu prilejul lucărilor de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Ceremonia de inaugurare a mormântului comun a fost precedată de o rugăciune specială pentru înălțarea sufletelor. La eveniment au mai participat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, arheologul dr. Viorica Rusu-Bolindeț din partea Muzeului Național de Istorie  al Transilvaniei, prof. univ. dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB Cluj-Napoca, reprezentanți ai comunității evreiești din Cluj.

Relocați din cel mai vechi cimitir evreiesc din oraș

În deschiderea evenimentului, preşedintelui Comunităţii Evreilor Cluj, ing. Dorel-Emil Ornescu, a prezentat un scurt istoric al evenimentelor de până acum: „Cimitirul Evreiesc de pe actuala stradă Aviator Bădescu este cel mai vechi cimitir evreiesc din Cluj și a fost înființat în anul 1843. Dar în acea zonă s-au făcut înmormântări și anterior, când terenul nu fusese încă îngrădit. În anul 1883, după înființarea comunității neologe, municipalitatea a vândut comunității încă o parcelă unde s-a amenajat zona mormintelor comunității neologe. În anul 1892 a fost înființat Cimitirul Evreiesc Ortodox de pe Calea Turzii 116 care funcționa în paralel cu cel de pe actuala stradă Bădescu. Anterior înființării străzii Aviator Bădescu, în anul 1929, cimitirul evreiesc a ocupat și zona în care a fost tăiată strada. În anul 1927 conducerea orașului și-a propus să taie o stradă și a cerut comunității lor evreiești, ortodoxă și neologă, să-i cedeze o parte din terenul cimitirului. Acestea nu au fost de acord și după mai multe discuții municipalitatea a dispus efectiv preluarea terenului aferent străzii și a somat comunitatea să-și dezgroape morții și să-i reînhumeze. Coreligionarii noștri de odinioară au exhumat un număr de oseminte și le-au reînhumat în Cimitirul Evreiesc Ortodox de pe Calea Turzii 116 însă s-a dovedit că o parte din oseminte nu a apucat să fie strămutată. Acum trei ani, Comunitatea Evreilor Cluj, beneficiind de un important ajutor din partea autorităților și instituțiilor publice municipale și județene, a reînhumat osemintele găsite de arheologi tot în Cimitirul Evreiesc Ortodox de pe Calea Turzii numărul 116. Scopul adunării de astăzi este sfințirea monumentului funerar în memoria evreilor reînhumați în cimitirul de pe Calea Turzii”.

Prim-Rabinul României a mulțumit autorităților clujene

Prim-Rabinul Federației Comunităților Evreiești din Romania, Rafael Shaffer, a apreciat munca și efortul depus de reprezentanţii organizaţiei ZAKA din Israel la exhumarea osemintelor evreilor din cimitirul de pe strada Aviator Bădescu, aceștia fiind specializați în a identifica victime după dezastre. În plus, Prim-Rabinul a mulțumit autorităților locale și județene și reprezentanților Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei pentru sprijinul acordat în ridicarea osemintelor amintite. „A fost o misiune deosebit de dificilă. De obicei, mormintele se găsesc pe un strat. Am decopertat acel strat. Dar s-a descoperit că erau morminte și la patru metri adâncime. Munca a fost de cu totul altă complexitate cum ne-am fi așteptat. (…) Mai sunt încă oseminte îngropate sub strada Aviator Bădescu. Nu se află în cel mai onorant  loc, dar cel puțin nimeni nu le tulbură liniștea”, a ami firmat acesta.

Voluntarii organizaţiei ZAKA din Israel au mulțumit la rândul lor prim-rabinului României Rafael Shaffer, Comunității Evreiești din Cluj, autorităților și arheologilor clujeni care au sprijinit aceast proiect. Aceștia au mai cerut sprijinul autorităților în exhumarea rămășițelor evreilor care încă se găsesc sub strada Aviator Bădescu. În semn de recunoștință, reprezentanții organizaţiei ZAKA au acordat o diplomă arheologului dr. Viorica Rusu-Bolindeț din cadrul Muzeului Național de Istorie  al Transilvaniei.

foto: Tia SÎRCA

Tia SÎRCA

Articolul Cea mai însemnată ceremonie din Cimitirul Evreiesc de pe Calea Turzii 116: Sfințirea Mormântului comun a 100 de evrei apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *