Cercetătorii chinezi au descoperit o funcţie de activare imunitară cu ajutorul metotrexatului, un medicament imunosupresor clasic, care nu fusese raportată anterior, oferind astfel o bază teoretică pentru utilizarea sa combinată cu imunoterapia tumorală şi radioterapia în practica clinică, informează Xinhua.
Noul studiu a fost publicat în ediţia online a revistei Science Translational Medicine.
Deşi s-au înregistrat progrese semnificative în imunoterapia tumorală în ultimii ani, persistă provocările legate de rezistenţa primară şi dobândită la medicamente.
În acest studiu, echipa de cercetare a dezvăluit rolul de activare imunitară al metotrexatului, nerecunoscut anterior, în cadrul micromediului tumoral, a declarat Zheng Mingyue, autorul corespondent al studiului şi cercetător la Institutul Hangzhou pentru Studii Avansate din cadrul Universităţii Academiei Chineze de Ştiinţe.
Echipa chineză a dezvoltat un nou algoritm care prezice că metotrexatul îşi exercită efectul imunitar antitumoral prin inhibarea ENPP1, o enzimă larg răspândită în diferite ţesuturi şi celule umane.
Cercetarea a demonstrat că tratamentul cu doze mici de metotrexat nu numai că a îmbunătăţit semnificativ eficacitatea antitumorală a imunoterapiei şi radioterapiei în modelele pe şoareci, dar a jucat şi un rol sinergic similar în studiile clinice preliminare.
Potrivit acestor rezultate, tratamentul cu metotrexat poate spori eficacitatea radioterapiei şi poate ajuta la depăşirea rezistenţei la medicamente a tumorilor în urma terapiei de blocare a punctelor de control imunitar.
Articolul Cercetătorii chinezi au dezvăluit un nou mecanism imunitar antitumoral apare prima dată în ziarulfaclia.ro.