Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au realizat o adevărată performanţă ştiinţifică: transformarea plumbului în aur. Transformarea a fost realizată în cadrul experimentelor desfăşurate cu ajutorul Marelui Accelerator de Hadroni (Large Hadron Collider – LHC), unul dintre cele mai puternice instrumente ştiinţifice din lume, informează vineri site-ul zdnet.fr.
Rezultatele experimentului au fost publicate săptămâna trecută într-un articol apărut în revista Physical Review Journals.
Scopul iniţial al proiectului a fost acela de a face particulele subatomice să se ciocnească între ele la viteze apropiate de viteza luminii. Ideea era de a recrea condiţiile care au existat în Univers imediat după Big Bang. În acest context, cercetătorii au provocat coliziuni între nuclee de plumb în interiorul LHC.
Printr-o coincidenţă fericită, acele ciocniri au condus la un rezultat neaşteptat: transformarea plumbului în aur. Plumbul are, într-adevăr, cu trei protoni mai mult decât aurul. Această diferenţă a jucat un rol cheie în proces.
„Transformarea plumbului în aur a fost visul alchimiştilor medievali. Acest vis a fost realizat la LHC”, au scris oamenii de ştiinţă de la CERN în articolul lor.
Ţinând cont de costul colosal al operaţiunii – în termeni de energie, timp şi resurse -, această metodă de transformare a plumbului în aur este extrem de ineficientă, după cum a subliniat site-ul Futurism.com.
Cu toate acestea, cercetătorii consideră că această descoperire reprezintă un progres ştiinţific major, care va duce probabil la noi direcţii de cercetare. „Este pentru prima dată când procesul de transformare a plumbului în aur a fost demonstrat experimental şi sistematic la LHC”, a declarat Uliana Dmitrieva, cercetătoare la CERN.
Articolul Cercetătorii de la CERN au transformat plumbul în aur, îndeplinind astfel visul alchimiştilor medievali apare prima dată în ziarulfaclia.ro.