May 20, 2025

Reptilele ar fi apărut cu aproximativ 30 de milioane de ani mai devreme decât se credea, conform unui studiu publicat în jurnalul Nature, care analizează urme de gheare fosilizate vechi de aproximativ 350 de milioane de ani, transmite Live Science.

Urmele fosilizate descoperite în Australia ar proveni de la o protoreptilă din perioada Carbonifer (de acum 359 de milioane de ani până acum 299 de milioane de ani). Această descoperire împinge înapoi în timp cu aproximativ 30 de milioane de ani perioada în care se crede că au apărut primele reptile.

Reptilele moderne, alături de păsări şi de mamifere, fac parte dintr-un grup de animale cunoscute drept amniote (de la amnios, membrana care protejează fetusul până la naştere sau ieşirea din ou n.r.) care sunt definite drept vertebrate tetrapode (animale cu patru membre şi schelet osos). Această membrană permite depunerea ouălor pe sol, eliberând animalele terestre timpurii de dependenţa de apă pentru reproducere.

Pornind de la datele fosile, se credea că amniotele au apărut acum aproximativ 320 de milioane de ani. Această nouă descoperire a unor urme de gheare fosilizate în Australia plasează apariţia amniotelor acum cel puţin 350 de milioane de ani.

Concluziile acestui studiu împing înapoi în timp arborele evolutiv al reptilelor spre sfârşitul perioadei Devonian, când creaturi primitive asemănătoare peştilor denumite Tiktaalik cutreierau pământul.

Articolul Reptilele ar fi apărut cu 30 de milioane de ani mai devreme decât se credea apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *