April 24, 2025

Cercetătorul Laura Pătraș din cadrul grupului de Nanomedicină de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)a avut în această lună, în cadrul unui grup internațional de cercetare mai larg, două contribuții în prestigioasa revistă Nature dedicată medicinei spațiale, informează reprezentanții UBB Cluj-Napoca, într-un comunicat de presă.

Unul dintre articole „Jones et al., 2024: Molecular and physiologic changes in the SpaceX Inspiration4 civilian crew” analizează date biomedicale și neurocognitive din zborurile civile SpaceX, neidentificându-se deocamdată riscuri majore în misiunile pe termen scurt pentru sănătatea astronauților, se precizează în comunicat.  Citând sursa amintită, al doilea articol „Overbey et al., 2024: The Space Omics and Medical Atlas (SOMA) and international astronaut biobank” prezintă o bază de date publică și un atlas biomedical (Space Omics and Medical Atlas – SOMA), bazat pe mai multe misiuni spațiale, care poate ghida viitoarele misiuni spațiale ale omenirii.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, felicită cercetătorul UBB și promite dezvoltarea în continuare a domeniului medicinei spațiale. „Colega noastră Laura Pătraș este un cercetător de talie internațională. Pe lângă aceste două articole în revista Nature, a mai avut luna aceasta încă trei publicații în „sistemul Nature” (revista Nature Communications), ceea ce poziționează noul program UBBMed din UBB School of Health vizibil în domeniul medicinei spațiale. O felicit pentru aceste realizări de excepție și vom gândi împreună cum dezvoltăm mai complex acest domeniu pe viitor în UBB. Între timp, prorectorul UBB pentru știință a planificat un interviu cu colega noastră, pentru a afla mai multe despre aceste realizări și proiectele viitoare și despre cum le putem susține. Interviul va fi public pe siteul UBB”.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *