October 6, 2024

Cea mai veche și mai mare comunitate academică din țară, cea a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), înglobând aproximativ 55.000 de persoane, va sărbători ceremonia de deschidere a anului universitar 2024-2025 în data de 30 septembrie 2024, în Aula Magna a universității. Ceremonia de dechidere va fi sărbătorită și de cei aproximativ 16.800 de studenți noi care vor studia la nivel licență și master, de aproape 400 de doctoranzi noi și aproximativ 750 de studenți internaționali noi, numărul „bobocilor” fiind în creștere comparativ cu numărul celor înscriși anul trecut. După tradiționalul discurs al rectorului UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, și mesajul prefectului studenților, participanților li se va adresa invitatul special, medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, Alexandru Bologa, absolvent UBB, informează reprezentanții universității clujene într-un comunicat. În cadrul ceremoniei va fi marcată împlinirea a 100 de ani de la inițierea cercetărilor arheologice sistematice ale „burgurilor dace” din Munții Orăștiei și ale vestigiilor romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

UBB prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, va organiza expoziția temporară din incinta clădirii centrale a UBB, în fața Aulei Magna, și outdoor, pe spațiul pietonal din fața clădirii centrale a UBB, marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la inițierea cercetărilor amintite.

Despre contribuția UBB la protejarea și conservarea cetăților dacice și a vestigiilor romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa reprezentanții universității clujene transmit: „D. M. Teodorescu, profesor al nou înființatei Universități românești, a realizat în anul 1924 o serie de săpături la Grădiștea de Munte (Sarmizegetusa Regia) și la Costești-Cetățuie, iar Constantin Daicoviciu – la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Timp de un veac, demersul lor a fost continuat, iar cercetările întreprinse de arheologii clujeni, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, ai Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, ai Institutului de Arheologie și Istoria Artei au avut un rol decisiv în descoperirea și protejarea unora dintre cele mai importate vestigii ale antichității europene: Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Bănița, Căpâlna), respectiv Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Datorită contribuției substanțiale a Universității, Cetățile Dacice au fost incluse, în anul 1999, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar în 2024, Limes-ul provinciei romane Dacia a fost recunoscut ca parte a aceluiași Patrimoniu Mondial.

Singura universitate din țară care coordonează două situri arheologice aflate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

La rândul său rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, susține că „UBB este singura universitate din România care coordonează academic două situri arheologice aflate în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de o importanță capitală pentru istoria românilor și a spațiului est-european. Și dacă doar aceste două situri arheologice și descoperirea legate de ele ar fi fost singura contribuție academică a UBB în istoria sa – Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traia Sarmizegetusa –, ar fi fost de ajuns pentru a-și justifica existența academică pentru țară!” 

Aceiași reprezentanți ai UBB transmit că pentru a onora începutul universității ca Academia/Universitas Claudiopolitana (1581), un grup de cercetători condus de academician Ioan Bucur, profesor emerit al UBB, a atribuit numele „Claudiopolitana” unei specii noi de alge calcaroase. Demersul este confirmat într-o lucrare publicată recent în Micropalentology (vol.70, nr. 5, din 2024). În acest context, rectorul UBB Daniel David precizează: Claudiopolis era numele medieval al orașului Cluj, derivat probabil din latinizarea vechiului nume german Klausenburg, care a fost asociat instituției universitare din oraș, prima instituție universitară de pe teritoriul actual al țării. Mă bucur că specialiștii UBB au marcat acest lucru și în această versiune specifică unor științe din UBB!

Reprezentanții UBB reamintesc faptul că UBB a fost reconfirmată de ministerul de specialitate ca prima universitate a țării în metarankingul din 2024, cele mai bune poziții fiind cele din clasamentul britanic (781-790 – QS) și cel american (755 – US News), ocupând poziția a 14 în Europa de Est.

sursă foto:Arheologie UBB

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *