
În primele luni de Covid, profesorii nu au putut efectua evaluarea elevilor, iar elevii din mediile defavorizate și cu nevoi educative speciale au fost lipsiți de dreptul fundamental la educație, precizează inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, în interviul acordat ziarului „Făclia de Cluj” care marchează cei cinci ani de la pandemia Covid. Dacă în prima parte a interviului, inspectorul școlar general Marinela Marc a vorbit despre modul în care a făcut față școala provocărilor din această perioadă dificilă, în cea de-a doua partea interviului dezvăluie măsurile și activitățile post pandemie.
Încurajarea competițiile sportive
Reporter: Măsurile obligatorii, izolarea la domiciliu din pandemie au afectat sănătatea mintală a copiilor și adolescenților arată un studiu UNICEF. Cum sunt educați elevii din învățământul preuniversitar clujean pentru a avea „Minte sănătoasă în corp sănătos”?
Prof. Marinela Marc, inspector școlar general: Educația fizică și sportul pentru sănătate sunt componente importante ale unei vieți sănătoase și active. Acestea implică învățarea și practicarea exercițiilor fizice regulate și a unui stil de viață plin de mișcare, ajută la dezvoltarea forței și a rezistenței fizice. Aceasta duce la un corp mai puternic și mai rezistent la efort fizic, contribuie la controlul greutății corporale și reducerea riscului de obezitate și afecțiuni asociate. Un ultim beneficiu al educației pentru sport și sănătate poate fi faptul că promovează disciplina și respectul. Prin respectarea regulilor jocului și a eticii sportive, copiii învață importanța respectării normelor și a fair-play-ului, valori ce pot fi aplicate și în alte aspecte ale vieții, cum ar fi învățarea, munca sau relațiile personale.
Din aceste considerente, în ultimii ani, ISJ Cluj a intensificat activitățile în cadrul parteneriatelor cu Federația Română de Baschet, respectiv cu Federația Română de Handbal, Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca, C.S.S. Viitorul Cluj, C.S. Universitatea Cluj-Napoca, în scopul formării deprinderilor pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, prin practicarea sportului în rândul elevilor, deprinderi cu care vor rămâne, chiar dacă nu toți elevii implicați vor fi practicienii sportului de performanță. În acest scop, ISJ Cluj a creat la Cluj cele două Academii de Handbal și de Baschet, în cadrul cărora activează copii din multe școli, care, prin practicarea sportului de la vârste mici se dezvoltă armonios și oferă o bază cât mai mare de selecție pentru copiii care vor să facă performanță și pentru echipele care ne reprezintă în competiții.
Un alt eveniment de amploare este Săptămâna Europeană a Sportului marcată în toate școlile din județul Cluj, prin desfășurarea de activități diverse de practicare a sportului, încheindu-se prin organizarea unor miniturnee de handbal, baschet și alte sporturi individuale sau de echipă. Jocurile de baschet din finala Jr. NBA League România – Conferința de Est, singura competiție oficială de baschet rezervată elevilor din clasele primare, care a ajuns la a treia ediție, a oferit echipelor clujene, din cadrul unităților de învățământ preuniversitar posibilitatea de a se afirma, în competiția cu colegii lor din regiunea Nord-Vest, dar și de a se bucura de baschet și de întâlnirea cu jucători celebri. Un alt proiect a fost Grand Prixul „Educație prin Șah”, eveniment organizat în cadrul Sports Festival din Cluj-Napoca, la BT Arena, unde s-au înscris peste 500 de copii din clasele primare.
În general, încurajăm mișcarea, practicarea sportului, prin facilitarea de acorduri de parteneriat cu ONG-uri, asociații sportive preocupate de practicarea sportului în rândul copiilor. Un astfel de proiect este Programul județean „FitSchool”, care a debutat în Cluj-Napoca, prin semnarea protocolului de colaborare între ISJ, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, iar din luna mai 2024, FitSchool se bucură de susținerea Ministerului Educației, primind aprobarea pentru diseminarea platformei la nivel național. În momentul de față, în județul Cluj, FitSchool este prezent în 72 de școli, iar peste 530 de cadre didactice din județul Cluj au preluat rolul de promotori ai sănătății, utilizând resursele platformei în activitatea cu elevii. Astfel, mai mult de 17.600 de elevi s-au bucurat de antrenamentele interactive și distractive, inspirate din numeroase tipuri de sporturi, disponibile pe platformă. Conceptul proiectului vizează ameliorarea stării de sănătate a copiilor prin creșterea nivelului de activitate fizică, oferind exerciții gândite de specialiști în educație fizică și sport.
Revenirea elevilor la cursuri, o altă provocare
Reporter: După COVID-19, perioada de revenire la normal a fost pentru multe școli una de tranziție. Pierzându-și rutina de a merge la școală zilnic, la redeschiderea școlilor, mulți elevi nu erau interesați de viața școlară și au avut dificultăți în a-și găsi ritmul, concentrarea, sentimentul de apartenență și de a împărtăși obiectivele comunității școlare, potrivit raportului din Parlamentul European. Ați primit din partea profesorilor clujeni asemenea constatări? Cum i-ați susținut pe profesori în perioada aceasta mai grea, de acomodare la sistemul de învățare online și, ulterior, la reacomodarea elevilor cu programul școlar (respectarea regulilor în școală, a profesorilor și colegilor, efectuarea sarcinilor de lucru și a temelor)?
Prof. Marinela Marc, inspector școlar general: Pandemia provocată de infectarea cu virusul Covid a generat o serie de probleme și necesitatea de a găsi soluții în toate domeniile de activitate și, implicit și în sistemul de învățământ, unde principala provocare a fost, în condițiile suspendării cursurilor, organizarea activităților cu elevii în sistem online. Această formă de desfășurare a activităților de învățare a fost resimțită în primele săptămâni ca o constrângere din partea multor cadre didactice, mai puțin familiarizate cu învățarea asistată de tehnologie. Cum nimeni nu putea anticipa ce dimensiuni va avea această pandemie, nu a existat o strategie unică la nivel național care să stipuleze soluțiile e-learning cele mai potrivite pentru elevi și cadrele didactice, condițiile tehnice ce trebuie îndeplinite pentru a putea aplica soluția e-learning aleasă, competențele necesare pentru a proiecta și desfășura activitățile didactice online de către elevi și cadrele didactice, modalitățile optime de proiectare a orarelor claselor, timpul petrecut de elevi de diferite vârste pe platforme, necesitatea elevilor din învățământul preprimar și din ciclul primar de a fi asistați de părinți și alte elemente care au creat dificultăți, pe parcursul derulării acestui proces de învățare online.
În aceste condiții, fiecare școală, respectiv fiecare cadru didactic a experimentat diferite formule, optând pentru platformele digitale existente cu titlu gratuit pe piața serviciilor educaționale. Pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice, în perioada martie – mai 2020, ISJ Cluj, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Cluj, a organizat, o serie de acțiuni care au vizat instruirea și schimbul de bune practici în utilizarea unor soluții e-learning care și-au dovedit eficiența. Astfel, s-au desfășurat activități de formare a cadrelor didactice, în sistem webinar, care au vizat utilizarea suitei de aplicații educaționale oferite sub licență gratuită de către Google și Microsoft, ceea ce a permis fiecărei unități de învățământ să își organizeze un spațiu de colaborare on-line propriu, pentru crearea automată a conturilor de acces pentru profesori și elevi, gradul de siguranță în utilizarea platformei, din perspectiva reglementărilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.
Treptat, cadrele didactice și-au transformat abordarea, privind această necesitate de dezvoltare profesională, nu ca pe o constrângere generată de pandemie, ci ca pe provocare a erei digitale, ca pe o oportunitate, de a asigura continuarea activităților de învățare, dovedindu-și creativitatea și fiind, ele înseși, parteneri în procesul de învățare, alături de elevi și părinții lor.
Revenirea elevilor la cursuri după pandemie, a fost o altă provocare, care a presupus, găsirea de soluții, alături de psihologii școlari, pentru a face față unor noi situații care au vizat creșterea alarmantă a cazurilor de violență în mediul școlar, datorate lipsei de interacțiune fizică, de socializare a elevilor, a constrângerilor privind respectarea regulilor și a modului de gestionare a emoțiilor, situații cu care, din păcate, ne confruntăm și în prezent și pe care încercăm să le gestionăm prin încurajarea cadrelor didactice de a participa la cursuri de formare, prin organizarea de activități extracurriculare cu elevii, dar și de întâlniri tematice cu părinții la care sunt invitați specialiști, prin organizarea de întâlniri ale comisiilor interinstituționale formate din specialiști de la DGASPC, de la Biroul de Siguranță Școlară, cadre didactice din școli, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, psihologi, părinți.
Consilierii școlari, o verigă importantă
Reporter: Cum s-au implicat consilierii școlari în rezolvarea situațiilor? A crescut numărul acestora în școli, după pandemie?
Prof. Marinela Marc, inspector școlar general: Pandemia de coronavirus COVID-19 a afectat semnificativ viaţa socială și profesională, iar rolul consilierilor școlari a fost esențial în gestionarea multor cazuri de anxietate și chiar depresie. Într-un sistem de învățământ modern, consilierii școlari sunt o verigă deosebit de importantă în parcursul educațional al elevilor. Ei sunt specialiștii care lucrează, atât cu elevii, cât și cu părinții și cadrele didactice și serviciile sociale de protecție a copiilor. În mod cert, e nevoie în școli de cât mai mulți consilieri școlari, așa cum e nevoie de munca unui învățător, a unui profesor de matematică sau de limba română și ar fi minunat să existe câte un post de consilier școlar în fiecare unitate de învățământ, având în vedere multitudinea responsabilităților: adaptarea școlară a elevilor ce intră într-un nou ciclu școlar sau a celor nou-veniți în școală, motivația pentru învățare, problemele de natură familială ce pot afecta dezvoltarea și evoluția școlară a elevului, situațiile de criză pe care le traversează adolescenții, absenteismul școlar, abandonul școlar, prevenția comportamentelor de risc și a violenței de orice tip, a consumului de droguri și substanțe cu efect psihotrop, consilierea elevilor pentru orientarea în carieră etc. Din fericire, în județul Cluj, am luat decizia, după ce ministerul ne-a suplimentat anul trecut numărul posturilor de consilieri școlari, să arondăm școlile, în funcție de numărul elevilor, astfel încât fiecare școală, cât de mică să aibă acces la serviciul unui consilier, care să se deplaseze un anumit număr de zile pe săptămână, conform unui orar agreat cu școlile, în fiecare localitate și să poată fi la dispoziția elevilor, a părinților și cadrelor didactice.
Părinții reclamă direct la Inspectorat și nu la școală
Reporter: Stresul și incertitudinea legate de pandemie, eficacitatea limitată a canalelor oficiale de comunicare, creșterea dezinformării și a știrilor false legate de pandemie au condus la pierderea încrederii multor cetățeni în instituții. Astfel, relația școală-părinte a avut și ea de suferit, unii părinți devenind mai autoritari, venind cu inițiative care nu-și au rostul în cadrul școlii. Cum ați reușit să recâștigați încrederea părinților? Cât de important este ca această relație să funcționeze și să se bazeze pe respect?
Prof. Marinela Marc, inspector școlar general: Această schimbare intervenită după pandemie la nivel societal în relațiile interumane, din păcate, ne afectează foarte mult activitatea. Cea mai mare parte a timpului ne-o consumă audiențele cu părinții, sau, mai grav, răspunsul la sesizări ale părinților, care nu se adresează, cum este firesc, în primul rând unității de învățământ pentru a se informa despre situația copiilor, modalitatea de evaluare, motivarea unor note obținute de elevi, actele de violență, uneori ușoară între copii, ci reclamă direct la inspectorat sau la minister. De multe ori, din intenția de a ajuta, ajung să dorească să controleze managementul clasei sau al școlii, ingerința lor în viața școlii degenerând, soldându-se cu procese în instanță și cu degradarea imaginii școlii în presă, acțiuni care nu fac bine nimănui. De aceea, le cer părinților să aibă încredere în activitatea cadrelor didactice, care știu cel mai bine ce trebuie făcut pentru copii, pentru că, în niciun alt sistem, cum este cel sanitar, de exemplu, beneficiarii unor servicii nu au rol de decidenți. Pot veni cu propuneri de activități extrașcolare, care să contribuie la dezvoltarea copiilor, dar activitatea curriculară și managerială trebuie să rămână atributul și responsabilitatea cadrelor didactice, cu tot respectul pentru implicarea și susținerea școlilor părinților, care au condus la rezultate deosebite obținute de elevi la examene, diverse competiții sau proiecte.
„Am învățat să fim responsabili”
Reporter: Care sunt învățămintele din experiența dvs. din perioada COVID-19 și post COVID?
Prof. Marinela Marc, inspector școlar general: În acei ani școlari desfășurați în perioada pandemiei, cu măsuri de siguranță sanitară sporită, cu circuite de acces, cu examene desfășurate în condiții speciale de distanțare fizică, cu campanii de testare și vaccinare, am învățat multe despre noi, despre viață, despre cei din jurul nostru, am învățat să fim responsabili, solidari, altruiști, să respectăm reguli, iar toate acestea consider că au contribuit mult la formarea copiilor și tinerilor noștri pentru viață, poate mai mult decât multe infomații primite la diverse discipline de studiu. În urma acestei experiențe, pe care am trăit-o cu toții, s-a reevaluat importanța școlii în societate, iar societatea a înțeles mai bine efortul, răbdarea și prezența profesorilor în viața copiilor noștri. Cadrele didactice au dat dovadă de multă răbdare, putere de muncă, empatie pentru elevi, le-a asigurat suportul emoțional atât de necesar, pentru a trece cu bine peste emoțiile și temerile firești acelei perioade dificile.
Am traversat, alături de întreaga omenire, o perioadă dificilă, în care nimic nu mai este cum a fost și care ne-a determinat să ne schimbăm multe comportamente și să facem față multor emoții care ne-au încercat. Chiar și în aceste condiții, de fiecare dată, le-am transmis colegilor că nu trebuie să uităm că nu avem o profesie oarecare. Dincolo de procesul de transmitere de informații și formare de competențe, rolul nostru este de a face educație, de a transmite valori către generațiile tinere, iar acest rol nu încetează niciodată. Le-am cerut să nu fie copleșiți de emoții negative, să continue să privească viața cu optimism și să transmită același mesaj de încredere elevilor noștri și părinților lor.
Reporter: În viitoarele pandemii sau în alte situații fără precedent, statele UE sunt invitate, tot în raportul amintit, să mențină deschise toate mediile de învățare, indiferent dacă acestea sunt structuri formale, informale sau non-formale. În cazul în care sunt necesare măsuri speciale, în raport se insistă ca statele UE să țină seama de nevoile diferitelor grupe de vârstă și să nu aplice o soluție universală. După experiența acumulată în timpul perioadei COVID-19, în contextul unor situații fără precedent, cum considerați că ar trebui să se desfășoare procesul educativ?
Prof. Marinela Marc, inspector școlar general: Consider că toate achiziții dobândite în timpul pandemiei, fie că vorbim de infrastructura digitală, sau de obișnuința de a avea întâlniri, proiecte, ședințe, sesiuni de pregătire online nu pot fi abandonate, ele fac parte din viața noastră și ne ușurează comunicarea. Evident că desfășurarea procesului educațional în format online este reglementată în Legea Învățământului Preuniversitar, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Învățământului Preuniversitar și alte acte normative emise de minister și, în cadrul unor situații cu risc sanitar, și de Ministerul Sănătății.
Interviu realizat de Tia SÎRCA
Articolul Cinci ani după Covid. Marinela Marc: În urma pandemiei, s-a reevaluat importanța școlii în societate (II) apare prima dată în ziarulfaclia.ro.