July 20, 2024

Dup─â presta┼úia dezam─âgitoare a pre┼čedintelui democrat Joe Biden ├«n┬ádezbaterea electoral─â┬áde joi cu rivalul s─âu republican Donald Trump, ├«n interiorul Partidului Democrat au ├«nceput s─â apar─â voci ce remarc─â nevoia unui alt candidat pentru pre┼čedin┼úia SUA, chiar dac─â mai sunt doar patru luni p├ón─â la alegeri, relateaz─â s├ómb─ât─â agen┼úia EFE.

Surse apropiate Partidului Democrat au eviden┼úiat pentru aceast─â agen┼úie trei posibile nume, respectiv actuala vicepre┼čedint─â Kamala Harris, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, ┼či guvernatoarea Michiganului, Gretchen Whitmer.

ÔÇô┬áKamala Harris, o op┼úiune evident─â, dar cu popularitate redus─â┬áÔÇô

Harris ar fi op┼úiunea care se ├«n┼úelege de la sine, aceasta nu doar pentru c─â de┼úine vicepre┼čedin┼úia, ci ┼či pentru c─â, ├«n calitate de prima femeie ┼či prima afro-american─â ajuns─â ├«n aceast─â func┼úie, s-ar adresa direct celor dou─â grupuri electorale cheie pentru democra┼úi, respectiv afro-americanii ┼či femeile.

Ea are ┼či avantajul v├órstei, ├«ntruc├ót la cei 59 de ani ai s─âi nu ar genera acelea┼či ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul electoratului pe care le provoac─â Biden cu cei 81 de ani ai acestuia ┼či cu frecventele lui episoade de confuzie, care nu au lipsit nici din dezbaterea cu Trump, ├«n timp ce nici pentru acesta din urm─â v├órsta de 78 de ani nu este un avantaj.

Un dezavantaj al unei candidaturi a Kamalei Harris este c─â, de┼či ea ar trebui s─â atrag─â categoriile de electorat progresist, sondajele arat─â c─â gradul s─âu de aprobare pe ansamblu a sc─âzut de la 48,3%, la scurt timp dup─â preluarea mandatului de vicepre┼čedint─â, la 39,4% ├«n prezent, conform mediei sondajelor de pe portalul FiveThirtyEight. Popularitatea sa nu pare a fi peste cea a lui Biden, ├«n ciuda avantajului v├órstei.

Kamala Harris i-a r─âmas ├«ns─â loial─â lui Biden ┼či la scurt timp dup─â dezbatere ea l-a ap─ârat ├«n interviuri acordate posturilor CNN ┼či MSNBC. Mai mult, la un eveniment desf─â┼čurat vineri la Las Vegas, ea a declarat c─â alegerile nu se vor decide ├«ntr-o singur─â noapte ┼či a considerat c─â americanii trebuie s─â decid─â ÔÇ×├«ntre cineva care minte ┼či cineva care conduceÔÇŁ, cel ÔÇ×care minteÔÇŁ fiind ├«n aluzia sa Trump.

ÔÇô┬áGavin Newsom, numele pe buzele tuturor┬áÔÇô

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, este cel mai des auzit ca un posibil ├«nlocuitor al candidatului Biden, chiar mai mult dec├ót vicepre┼čedinta Harris. ├Än v├órst─â de 56 de ani, el este una dintre cele mai proaspete figuri ale Partidului Democrat, iar popularitatea sa ├«n mass-media ┼či pe re┼úelele de socializare, precum ┼či guvernul s─âu de orientare progresist─â ├«l fac s─â fie o op┼úiune ideal─â.

├Än plus, Gavin Newsom a f─âcut mari eforturi pentru se promova ┼či mediatiza. De pild─â, el a creat anul trecut un comitet de ac┼úiune politic─â numit ÔÇ×Campaign for DemocracyÔÇŁ, cu scopul de a sprijini democra┼úii din statele cele mai conservatoare ale SUA, lucru care a fost perceput ca baz─â pentru o viitoare campanie preziden┼úial─â.

Avantajele sale sunt c─â este un bun comunicator ┼či are o imagine de preziden┼úiabil. Ca dezavantaje, pozi┼úia sa de guvernator al Californiei ┼či trecutul s─âu de primar al ora┼čului San Francisco l-ar expune atacurilor din partea republicanilor, care descriu adesea acel stat ca fiind excesiv de progresist ┼či cu o infrac┼úionalitate sc─âpat─â de sub control.

La fel ca Harris, Newsom s-a pozi┼úionat ┼či el de partea pre┼čedintelui dup─â dezbaterea nefericit─â cu Trump. C├ónd zeci de reporteri l-au ├«ncol┼úit dup─â dezbatere cu aceea┼či ├«ntrebare, ÔÇ×Sunte┼úi gata s─â-l ├«nlocui┼úi pe Biden?ÔÇÖ, el a dezaprobat o abordare de acest fel ┼či a cerut sus┼úinerea mai departe a actualului pre┼čedinte candidat. ÔÇ×Nu-i putem ├«ntoarce spatele (lui Biden doar) pentru o presta┼úie. Ce fel de partid face un asemenea lucru ?ÔÇŁ a replicat Gavin Newsom.

ÔÇô┬áGretchen Whitmer, o stea ├«n ascensiune┬áÔÇô

Un alt nume cu ┼čanse de a-i locul lui Biden dac─â ├«n cele din urm─â acesta se va retrage din cursa preziden┼úial─â este cel al guvernatoarei statului Michigan, Gretchen Whitmer, ├«n v├órst─â de 52 de ani, considerat─â o stea ├«n ascensiune ├«n Partidul Democrat.

Ea ┼či-a c├ó┼čtigat notorietatea la nivel na┼úional ├«n timpul pandemiei, c├ónd a devenit una dintre ┼úintele preferate ale lui Trump pentru m─âsurile pe care le-a adoptat pentru a preveni r─âsp├óndirea COVID-19. Fostul pre┼čedinte republican a numit-o ├«n mod dispre┼úuitor ÔÇ×acea femeie din MichiganÔÇŁ, etichet─â de care Gretchen Whitmer, o comunicatoare abil─â, a profitat pentru a-┼či defini imaginea public─â.

Odat─â cu atacurile lui Trump ea a fost ┼či ┼úinta unei tentative de r─âpire ┼či asasinat orchestrat─â de un grup de extrem─â dreapta, pe care autorit─â┼úile au reu┼čit s─â-l destructureze, arest├ónd mai multe persoane implicate.

Punctele ei forte includ pozi┼úia de guvernator al Michigan, un stat electoral cheie, ┼či capacitatea sa de a negocia cu opozi┼úia republican─â ├«n sus┼úinerea unor teme de pe agenda democra┼úilor, cum ar fi controlul armelor, accesul la avort ┼či protec┼úia membrilor comunit─â┼úii LGBTI+.

Principalul s─âu dezavantaj este anvergura limitat─â la nivel na┼úional, lucru pe care deja ├«ncearc─â s─â-l remedieze. Anul trecut, la fel ca Newsom, a lansat un comitet de ac┼úiune politic─â, ÔÇ×Fight Like Hell PACÔÇŁ, pentru a sus┼úine candida┼úii democra┼úi din ├«ntreaga ┼úar─â. Ea nu a exclus s─â candideze la pre┼čedinte, dar deocamdat─â ├«i r─âm├óne loial─â lui Biden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *