Cinema ARTA din Cluj-Napoca aduce în această toamnă seria CultClassics, o colecție de proiecții care celebrează capodoperele cinematografiei europene și regizorii ce au redefinit modul în care sunt spuse poveștile pe marele ecran. Primul film al acestei serii, „Le mépris” (Disprețul) de Jean-Luc Godard, a fost proiectat pe 24 septembrie 2024, deschizând o călătorie fascinantă prin câteva dintre cele mai relevante și îndrăznețe mișcări cinematografice ale secolului XX.
Seria CultClassics explorează influența unor curente de film radicale, oferind o perspectivă asupra modului în care acestea au reflectat și influențat societatea, politica și cultura. Spectatorii sunt invitați să (re)descopere filme care, prin tehnici inovatoare și teme complexe, continuă să inspire generații de cineaști și iubitori de film.
Nouvelle Vague – Revoluția cinematografică franceză
Nouvelle Vague, sau Noul Val Francez, reprezintă una dintre cele mai importante și cunoscute mișcări cinematografice. Născută în anii ’50 ca o reacție la filmele convenționale și rigide, Nouvelle Vague a schimbat pentru totdeauna regulile cinematografiei, punând accent pe realism, subiectivitate și o estetică rebelă. Mișcarea s-a distins prin utilizarea tehnicilor de documentar, dar și prin modalități inovatoare de a surprinde viața cotidiană, oferind spectatorilor o experiență de film autentică și profund personală.
Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori ai acestui curent, a deschis seria CultClassics cu „Le mépris” (Disprețul), un film din 1963 care explorează criza relațională dintre un scenarist și soția sa. „Le mépris” este un film despre film, un studiu introspectiv asupra iubirii și artei, care rămâne la fel de actual și relevant astăzi. Proiecția de la Cinema ARTA, însoțită de o introducere din partea criticului de film Radu Toderici, a oferit publicului o oportunitate de a redescoperi această capodoperă a cinematografiei mondiale.
Jacques Rivette și „Iubire nebună”
Următorul film din seria CultClassics, programat pentru 1 octombrie, este „L’amour fou” (Iubire nebună), regizat de Jacques Rivette, un alt nume important al Noului Val Francez. Rivette este cunoscut pentru stilul său experimental, adesea improvizat, care oferă o profunzime aparte fiecărui cadru și dialog. „L’amour fou” este o poveste complexă despre destrămarea unei relații și explorarea granițelor dintre artă și viață. Proiecția va fi precedată de o introducere oferită de cineastul Radu Jude, unul dintre cei mai apreciați regizori români contemporani.
Noul Val Cehoslovac – Cinema-ul rezistenței politice
După ce explorează revoluția cinematografică franceză, seria CultClassics se îndreaptă către Noul Val Cehoslovac, o mișcare cinematografică ce a redefinit realismul social și a devenit un simbol al rezistenței politice în anii ’60. Filmele din această mișcare variază de la satiră politică la povești de o sensibilitate aparte, captând complexitatea vieții din Europa de Est în timpul regimului comunist.
Pe 8 octombrie, publicul va avea ocazia să vizioneze „Ostře Sledované Vlaky” (Trenuri bine păzite), regizat de Jiří Menzel, o adaptare a romanului scris de Bohumil Hrabal. Acest film a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1966 și este o satiră subtilă a dogmatismului și conformismului autoritarist.
Seria continuă cu „Hoří, Má Panenko” (Balul pompierilor), programat pe 15 octombrie. Regizat de legendarul Miloš Forman, filmul este o comedie satirică ce explorează corupția și incompetența la toate nivelurile societății, având loc în cadrul balului anual al pompierilor voluntari dintr-un orășel ceh.
Ultimul film din seria dedicată Noului Val Cehoslovac, „O slavnosti a hostech” (Despre ospăț și oaspeți), va fi proiectat pe 22 octombrie. Regizat de Jan Němec, acest film a fost interzis de două ori în Cehoslovacia, dar a obținut recunoaștere internațională datorită observațiilor sale fine asupra naturii umane și a elementelor sale suprarealiste. Proiecția va beneficia de o introducere oferită de criticul de film Jakab-Benke Nándor.
Calendarul complet al seriei CultClassics:
1 octombrie, 18:30– „L’amour fou” (Jacques Rivette, 1969) – Introducere: Radu Jude
8 octombrie, 20:00– „Ostře Sledované Vlaky” (Jiří Menzel, 1966)
15 octombrie, 20:00– „Hoří, Má Panenko” (Miloš Forman, 1967) – Introducere: Doina Gecse-Borgovan
22 octombrie, 20:00– „O slavnosti a hostech” (Jan Němec, 1966) – Introducere: Jakab-Benke Nándor
Seria CultClassics oferă spectatorilor șansa unică de a (re)descoperi filme ce au marcat istoria cinematografiei, într-un cadru intim și dedicat artei filmului. O călătorie prin cinema-ul european al secolului trecut, în care fiecare proiecție aduce un nou unghi asupra politicii, culturii și umanității.