January 26, 2025

Cu prilejul cinstirii Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, vineri, 12 iulie, în Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Dej II, un sobor de preoți, în frunte cu protoiereul Dejului părintele Ioan Buftea, a slujit Sfânta Liturghie, mulțumind Maicii Domnului pentru toate binefacerile pe care le-a săvârșit mulțimii de credincioși prezenți la Cina Domnului cu ocazia acestei sărbători.

Din sobor au făcut parte, alături de preoții protopopiatului, părintele Marius Ciprian Pop, preot cu un har muzical deosebit, care a rostit cuvântul de învățătură și a cântat împreună cu preoții și credincioșii imnurile dedicate Maicii Domnului, preacuviosul părinte arhimandrit Calinic Dandu, de la mănăstirea Peștera Ialomiței și Preacuviosul Ieromonah Rafail Kozma, de la mănăstirea Sfântul Mucenic Gheorghe din Dej.

De asemenea, la Sfânta Liturghie au fost prezenți Morar Costan, primarul Municipiului Dej și colonel Ioan Munteanu, comandantul Garnizoanei Dej. Răspunsurile liturgice au fost date de către corala parohiei, dirijată de profesorul Ioan Petruș.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Cătălin Alexandru Feier, i-a oferit părintelui Marius Ciprian Pop, în semn de apreciere, o copie a icoanei Maicii Domnului Gherontissa și a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor pentru prezența lor la marea sărbătoare.

Din anul 2022, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dej găzduiește cu smerenie o replică în dimensiunile originale a Icoanei Maicii Domnului Prodromița, realizată pe Sfântul Munte Athos. Și, tot la Dej, o copie a celei de la Muntele Athos a fost pictată și donată bisericii Spitalului Municipal Dej, cu hramul „Sfinților Doctori fără de arginți și făcători de minuni Cosma și Damian”

de către doamna Alice Botezan, sfințirea acesteia fiind săvârșită, la 12 iulie 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Maica Domnului Prodromița fiind cel de al doilea hram pentru bisericuța din incinta spitalului.

Sărbătoarea icoanei Maicii Domnului Prodromița de la Sfântul Munte Athos, este prăznuită în calendarul bisericii ortodoxe, la 12 iulie. Prodromiţa înseamnă „înainte-mergătoarea“ și, potrivit istoriei zidirii Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos, „primul stareţ, Nifon, se gândea în ce chip ar putea dobândi o sfântă icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Pentru aceasta, în anul 1863, stareţul Nifon, însoţit de ieroschimonahul Nectarie, a venit în România, la Iaşi, căutând un bun zugrav care ar fi primit să picteze icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe. L-au aflat pe un bun zugrav bătrân, Iordache Nicolau, care a primit cu bucurie propunerea celor doi monahi, începând cu multă evlavie a lucra cu bună sporire la veşminte şi celelalte părţi ale icoanei, lăsând ca Sfintele Feţe să le facă pe urmă, după cum era obiceiul său. După ce a terminat de zugrăvit veşmintele a început a lucra la Sfintele Feţe, însă după multe încercări şi osteneli chipurile erau schimonosite, având o înfățișare neplăcută. Pentru aceasta era foarte mâhnit, dar într-o zi, mergând să înceapă lucrul, văzu înspăimântat că Sfintele Feţe erau cu desăvârşire îndreptate, pline de dumnezeiesc har şi veselie.” O copie a acestei icoane minunate se află în Bucureşti, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului”.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia. Este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a icoanei făcătoare de minuni de la Muntele Athos și a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, odată cu sfințirea paraclisului.

M. Vaida

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *