June 16, 2024

Centrul de Cultură Urbană Casino găduiește o expoziție de pictură tradițională din Shandong, provincie chineză înfrățită cu județul Cluj.

Programul vernisajului, care începe duminică, 12 mai, la ora 12, include: un program oferit de studenții Institutului Confucius din cadrul Universitǎții Babeș – Bolyai; recital de muzicǎ tradiționalǎchinezǎ, instrument Guzheng; dansuri tradiționale chinezești și o demonstrație de arte marțiale. Sponsorii evenimentului sunt Departamentul de Culturǎ și Turism al Provinciei Shandong, Institutul Confucius al Universitǎții Babeş – Bolyai și Asociația de Prietenie România-China.
Provincia Shandong, înfrățită cu județul Cluj din anul 1995, renumită ca loc de naștere a filosofului Confucius, a jucat un rol important în istoria Chinei de la începutul civilizației chineze în cursul inferior al Fluviului Galben. A fost un centru major al taoismului, budismului chinez și al confucianismului. Muntele Tai din Shandong este cel mai venerat munte al taoismului și unul dintre locurile din lume cu cea mai lungă istorie a serviciului religios continuu. Templele budiste din munții de la sud de capitala provincială Jinan au fost odată printre cele mai importante locuri budiste din China. Orașul Qufu este locul de naștere al lui Confucius și s-a statornicit ulterior în calitate de centru al confucianismului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *