April 25, 2024

Este de admirat capacitatea organizatorică a reprezentanților Despărțământului ASTRA ”Dr. Teodor Mihali” Dej, personal al președintelui dr.ec. Radu Gavrilă prin desfășurarea ritmică a diferitelor manifestări cultural-artistice și literare. A trecut aproape o lună din noul an și astriștii dejeni au bifat deja cinci întâlniri pe diferite teme. 

La sfârșitul săptămânii trecute, de exemplu, în cadrul clubului iubitorilor de carte CASINA ROMÂNĂ a avut loc Reuniunea #2 ”Unirea Principatelor – 165 ani”. Având în vedere importanța istorică al acestui eveniment, amfitrionul serii a fost conf.univ.dr. Ion Cârja de la Universitatea Babeș- Bolyai. Oaspetele clujean a susținut o interesantă conferință pe tema ”Dimensiunea umană a istoriei. Aspecte ale personalității domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Expunerea domniei sale a fost urmărită cu viu interes de numeroșii dejeni aflați în sala festivă a Primăriei din centrul municipiului.

Invitatul special al manifestării a fost cercetătorul dr.Răducu Rușeț tot de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta a fost doar un punct al întâlnirii. Tot în cadrul clubului iubitorilor de carte CASINA ROMÂNĂ astriștii de la confluența Someșurilor au sărbătorit împlinirea a 10 ani de la înființarea editurii clujene „Școala Ardeleană”. Marcarea evenimentului s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Ieri în Cluj, Azi în Dej”. Amatorii de literatură din Dej au avut ocazia să fie părtași la prezentarea cărților ”Scrieri despre Cuza Vodă” de Alexandru Lapedatu. Ediție este îngrijită de acad. Ioan Bolovan, iar prezentarea a fost făcută de dr. Ion Cârja. Cealaltă apariție editorială, ”Dej, o monografie”, de Iosif Bâtiu (prima parte) a fost lansată weekendul trecut Ediția este îngrijită de Camelia Pușcașu și Radu-Pavel Gavrilă, iar volum a fost prezentat de Camelia Pușcașu. Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de suflet cuprinzând ”Muzică românească veche” cu Ansamblul ”Anton Pann” (și nu numai ), video. Reuniunile de suflet organizate de Despărțământul ASTRA ”Dr. Teodor Mihali” Dej continuă în luna februarie, prima întâlnire pe această lună fiind sărbătorirea vârstnicilor, urmată de mai multe acţiuni pe diferite teme istorice şi literare, aşa cum ne obişnuiesc an de an astriştii din localitate.

 

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *