February 22, 2024

Municipalitatea clujean─â urmeaz─â s─â achizi╚Ťioneze autobuze cu hidrogen pentru transportul public de c─âl─âtori. ├Än acest sens a fost lansat─â licita╚Ťia pentru studiul d oportunitate la 25 astfel de autobuze.

ÔÇŁAvem o licita╚Ťie deja pentru 18 autobuze articulate electrice, autobuze care trebuie s─â vin─â ├«n anul 2024, de care s─â ne bucur─âm cu to╚Ťii. Sunt autobuze articulate adic─â sunt mai mari dec├ót autobuzele electrice pe care le avem ├«n acest moment. De asemenea, ne-am propus ca p├ón─â ├«n anul 2028, ├«ntreaga flot─â de transport public din municipiul Cluj-Napoca s─â fie integral nepoluant─â, electric─â, fie c─â discut─âm de tramvaie, fie c─â discut─âm de troleibuze, fie c─â discut─âm de autobuze. Avem ╚Öi o provocare ├«n ceea ce prive╚Öte producerea de hidrogen, de aceea avem acest parteneriat cu Universitatea Tehnic─â, ├«n care lucreaz─â speciali╚Ötii de acolo pentru implementarea acestui proiect, astfel ├«nc├ót s─â fim preg─âti╚Ťi ╚Öi ├«n producerea hidrogenului ╚Öi ├«n implementarea acestor mijloace de transport total nepoluanteÔÇŁ, a precizat viceprimarul Dan Tarcea.

El a precizat c─â municipalitatea a lansat licita╚Ťia ╚Öi pentru studiul de oportunitate ├«n vederea achizi╚Ťiei a 25 cu hidrogen ╚Öi alte 31 autobuze electrice.

Principalele avantaje ale unui autobuz cu hidrogen includ, ├«n special, timpul scurt de reumplere, autonomie de deplasare mai mare fa╚Ť─â de cele electrice, precum ╚Öi func╚Ťionarea vehiculului cu emisii zero, f─âr─â zgomot ╚Öi confort sporit pentru c─âl─âtori.

Conform datelor tehnice, cu o încărcare cu 37,5 kg de hidrogen(1500 litri), ce se poate face între 5 și 10 minute, autobuzul poate circula 350 de kilometri.

Autobuzul cu hidrogen nu este considerat mai periculos fa╚Ť─â de ale vehicule conven╚Ťionale ╚Öi se comport─â ca orice alt vehicul destinat transportului public

Hidrogenul este o surs─â de energie absolut curat─â.┬áSingurele subproduse ale reac╚Ťiei chimice care au loc ├«n celula de combustie cu hidrogen sunt c─âldura ╚Öi aburul.┬áHidrogenul este stocat sub form─â gazoas─â, ├«n rezervoare instalate sub acoperi╚Ö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *