June 13, 2025

Numărul procedurilor de insolvenţă, în primul trimestru, este de 1.065, cele mai multe fiind deschise în Bucureşti, apoi în judeţele Bihor, Cluj, Ilfov, Iaşi, Hunedoara şi Prahova, a declarat miercuri Anca – Daniela Safta, director general adjunct al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). „În primele trei luni ale anului 2025, numărul procedurilor de insolvenţă este de 1.065, cele mai multe fiind deschise în Bucureşti, respectiv 272, urmat de judeţele Bihor, cu 78 de insolvenţe, Cluj, cu 70, Ilfov, cu 45 şi Iaşi, cu 42 de insolvenţe, apoi Hunedoara şi Prahova, ambele cu câte 35 de insolvenţe”, a menţionat Anca – Daniela Safta, la ediţia a III-a a dezbaterii „Restructurarea – măsură de prevenire a insolvenţei”. La polul opus, cele mai puţine insolvenţe înregistrate în primele trei luni ale acestui an sunt în judeţele Teleorman şi Harghita, respectiv câte patru insolvenţe.
„Având în vedere acest număr al procedurilor de insolvenţă deschise în primele trei luni ale acestui an, respectiv 1.065 de insolvenţe, ar putea să pară a avea o scădere, dar din punctul nostru de vedere este mult prea devreme să precizăm acest lucru, neştiind care va fi evoluţia până la sfârşitul anului 2025. Abia la sfârşitul anului vom putea face o nouă statistică şi vă vom putea aduce la cunoştinţă ce s-a întâmplat şi în acest an”, a adăugat directorul general adjunct al ONRC. Potrivit acesteia, numărul persoanelor fizice care au intrat în insolvenţă în perioada 2018-2024 este de 272, observându-se o creştere progresivă, începând cu anul 2021. Astfel, în anul 2024 au intrat în insolvenţă pe bază de plan de rambursare sau procedură judiciară 109 persoane fizice, comparativ cu 69 de persoane fizice în anul 2023, 32 de persoane fizice în 2022, 24 în 2021, câte 13 persoane fizice în 2020 şi 2019 şi 12 persoane fizice în 2018.
„În ceea ce priveşte insolvenţa persoanelor fizice, prin legea numărul 151/2015, privind insolvenţa persoanelor fizice, în vigoare de la data de 1 ianuarie 2018, s-a înfiinţat o secţiune distinctă a buletinului procedurilor de insolvenţă – şi anume secţiunea persoane fizice cu obligaţii ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi, având ca scop publicarea deciziilor comisiilor de insolvenţă, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor acte privind deschiderea şi derularea procedurii de insolvenţă a persoanei fizice. (…) Vedem astfel că cele mai multe persoane fizice intrate în insolvenţă sunt în Bucureşti, respectiv 43, urmat de judeţul Galaţi cu 26, judeţul Bihor cu 19, judeţele Dâmboviţa, Iaşi şi Satu Mare, cu câte o singură persoană fizică”, a adăugat reprezentanta ONRC.

Articolul Clujul se menține în topul procedurilor de insolvență apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *