June 15, 2024

Începerea lucrărilor la metroul clujean a fost momentul în care cele două formațiuni aliate la guvernare și adversare în alegeri au rememorat cel mai însemnat câștig al guvernării comune: capacitatea de a lucra împreună pentru proiecte mari, de interes public, de a susține interesul românilor, continuând proiectele începute de alții și nu căutând motive să le oprească, după cum a evidențiat primarul Emil Boc.

Boc a fost unul din cei cinci premieri români prezenți la festivitatea din Florești alături de Victor Ponta, Sorin Grindeanu, Nicoale Ciucă și Marcel Ciolacu, premierul actual. ”Poate pentru prima dată normalitatea este la ea acasă în România și ce a semnat primul ministru Ciucă a continuat și a susținut primul ministru Ciolacu. Ăsta este un semn de normalitate și arată maturitatea unei alianțe care dincolo de diferențele politice, firești, normale, au capacitatea de a lucra împreună pentru proiecte mari, de interes public, de a susține interesul românilor. Cred că e un exemplu la care mulți ar trebui să mediteze și să se gândească. Aurea mediocritas, cum spuneau latinii acum 2000 de ani, aurita cale de mijloc, în care să vedem lucrurile care ne unesc și nu lucrurile care ne despart pentru ca oamenii se beneficieze de ele”, a declarat primarul Emil Boc la ceremonia începerii lucrărilor la metroul clujean.

Ciolacu dă asigurări că va căuta fonduri pentru metrou

Premierul social-democrat în exercițiu e de acord cu fostul premier liberal. „Fiecare dintre noi, când am ocupat vremelnic funcţia de prim-ministru, am înţeles faptul că dezvoltarea României nu trebuie să aibă culoare politică, cum nici administraţia nu trebuie să aibă culoare politică, decât în cele 30 de zile din campanie. Cu adevărat, Clujul şi-a luat cea mai mare porţie de dezvoltare în acest moment, odată cu spitalul regional, cu aeroportul şi acum cu primul metrou din afara Bucureştiului”, a afirmat premierul vorbind la cel mai important eveniment de campanie al primarului liberal clujean.
Premierul a evidenţiat importanţa dezvoltării în continuare a liniilor de metrou în Bucureşti, având în vedere că fără acestea nu se poate rezolva problema de trafic într-o capitală. „În Bucureşti, nu s-a întâmplat acest lucru, acum încercăm, cu domnul ministru, cu primarii de sector, să regândim extinderea metroului. Indiferent câte pasarele facem, indiferent cât de mult modificăm sensurile de circulaţie, (…) fără metrou nu rezolvi problema de trafic într-o capitală sau într-un oraş atât de dezvoltat cum este Clujul. Aveţi o administraţie locală experimentată, cu viziune, experienţa de prim-ministru a domnului Boc îşi pune amprenta – a anticipat ceea ce ar fi trebuit să anticipeze şi un
primar general”, a susţinut Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, niciun Guvern şi niciun ministru nu va putea avea realizări „majore” decât dacă va colabora cu autorităţile locale. „Din punctul meu de vedere, şi sunt foarte mândru de acest lucru, şi sunt ferm convins că şi domnul preşedinte Nicolae Ciucă, a meritat să ne înjure toată lumea, a meritat să facem această coaliţie de guvernare, să depăşim orgoliile, în momentul în care România se dezvoltă cel mai mult”, a transmis Ciolacu. El a dat asigurări că se caută soluţii pentru finanţarea în totalitate a proiectului metroului de la Cluj.
„Am înţeles de la domnul Boc, de la domnul primar, că partea grea a făcut-o domnul Ciucă, a semnat contractul. Mie şi domnului Boloş, ministrul Finanţelor, ne-a rămas partea uşoară, ne trebuie o confinanţare de 10 miliarde din bugetul de stat (…) ca să finalizăm acest metrou, dar sunt ferm convins că şi pentru acest lucru o să găsim soluţii. Observaţi că, deja, anticipăm că până în 2026 se vor cheltui cei 1,6 miliarde, iar, ca să asiguri continuitatea şi finanţarea lucrării, demersul pentru finanţarea de aproape 2 miliarde de euro trebuie pornit de acum, ca el să fie închis atunci. Asta
înseamnă perspectivă, asta înseamnă un plan administrativ şi, nu în ultimul rând, un plan de ţară. Vă felicit”, a completat prim-ministrul.

Boc îl asigură pe Grindeanu că are un loc în inimile clujenilor ”A trecut vremea abordărilor partizane care ani de zile au fragmentat societatea noastră”, a spus și ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, care a mărturisit că e invidios ca timișorean pe realizările din Cluj-Napoca, mai ales pe faptul că pornesc lucrările la metrou.

”Vă mulțumesc domnule ministru și încă o dată aprecieri din partea clujenilor. Nu știm încă pentru ce să vă facem cetățean de onoare, pentru că sunt prea multe, că e centura mitropolitană, că e metroul, că
e trenul metropolitan, dar cu siguranță aveți un loc în inimile noastre”, a răspuns Emil Boc. (C.C.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *