Între multele sale proiecte editoriale meritorii, editura clujeană Casa Cărții de Știință a inaugurat vineri Colecția „Scriitori aleși”, în cadrul căreia aduce în fața publicului volume și, totodată, perspective care se intersectează ale unor scriitori cunoscuți din literatura română contemporană. Autorii care au deschis această colecție, prezenți în spațiul de evenimente din Piața Unirii, sunt poetul și criticul Ion Pop, poetul și publicistul Adrian Popescu și poetul, eseistul și traducătorul Aurel Rău. Redactorul-șef al editurii, Ada Blendea, a oferit o binevenită introducere fiecăruia dintre cele trei volume.
„Îmi dau seama cât de importante sunt colecțiile. Colecțiile înseamnă cărți îmbrăcate oarecum la fel. Prin urmare, aflându-se ele pe rafturi, le poți recunoaște de la distanță, au un format asemănător și se află unele lângă altele. Îi doresc editurii ca această colecție să devină un raft consistent pe care să-l vezi imediat de la distanță. Ideea de scriitor ales înseamnă scriitorul care, prin opera lui, prin activitatea lui, se alege, iese la suprafață și devine vizibil. Ion Pop rămâne pentru mine profesorul și colegul, cel care ține mai mult decât orice la prietenia exigentă. Așa a fost de la Echinoxul prim și până astăzi, dascălul și prietenul pe care poți conta. Scrie cu o finețe deosebită pentru că el este poetul și criticul care jonglează cu cele două calități, una o înnobilează pe cealaltă. Aurel Rău este cel care a fost martor și actor principal la nașterea Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor și la nașterea Almanahului Literar devenit apoi revista Steaua, pe care a condus-o decenii în șir. Este de 75 de ani martorul vieții literare clujene, este un poet remarcabil, care se descurcă în pădurea de simboluri și care lucrează cu o peniță atât de rafinată, poemele lui sunt gravuri foarte fine. Despre Adrian Popescu, echinoxistul prim, am scris de la bun început și la un moment dat l-am descris ca pe <<o iederă în amurg>>, gândindu-mă la felul discret, delicat cum apare în viața literară dar și în literatură”, a punctat criticul literar Irina Petraș, președintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, moderatorul manifestării.
„Cartea mea se oprește cât se poate opri într-o cronică literară la un număr de poeți. Sunt poeți din toate generațiile, mi s-a părut important să fiu la zi și în sensul vârstei poeților și al vârstelor poeziei pentru că foarte multe lucruri s-au schimbat în această poezie, și ea în mers”, a spus Ion Pop despre volumul său, „Lecturi în mers”.
„Eu încerc să fac aici (n. red. în carte) un fel de ridicare la simbol a unor locuri pe unde am umblat și pe unde fusese efectiv Dante. Vreau să mai spun că toate aceste trei cărți scoase (n.red. în colecția Scriitori aleși) sunt unite de ceva, de această pasiune pentru un model, modelul Blaga”, a precizat Adrian Popescu despre volumul său în care se întreabă „Și Dante poate fi cenzurat?”
„Avem aici o carte cu un singur subiect, este poetul și filosoful Lucian Blaga, așa cum s-a înfățișat el cititorului român în perioada clujeană în special, care este cea mai mare suprafață din existența scriitorului Blaga în literatură, Blaga fiind un om care și-a început drumul mare literar în Cluj, a pornit aici cu opere fundamentale, în poezie în principal”, a evidențiat Aurel Rău despre cartea sa, intitulată sugestiv „Lucian Blaga în timp și în etern”.
Colecția Scriitori aleși urmează să se îmbogățească în viitorul apropiat cu noi nume, printre care se numără Florina Iliș, Constantina Raveca Buleu, Ilie Rad, Constantin Cubleșan, Marcel Mureșeanu, Mihai Măniuțiu, Ion Cristofor, Vasile Igna, Mihaela Ursa.
Iulia GHIDIU