La Templul Deportaților din Cluj a avut loc, în 16.06.2024, o ceremonie emoționantă de comemorare a victimelor Holocaustului din Cluj. Evenimentul a marcat 80 de ani de la deportarea evreilor din Cluj, parte a tragicului Holocaust.
Formația klezmer „MAZEL TOV” a Comunității Evreilor din Cluj (CEV) a susținut un program artistic dedicat memoriei celor pieriți și supraviețuitorilor. Muzica interpretată a evocat atmosfera acelor vremuri de neuitat, aducând un omagiu profund celor afectați de ororile războiului.
Președintele Comunității Evreilor din Cluj, Dorel Ornescu, a subliniat importanța acestei comemorări: „Comemorăm în acest an 80 de ani de la deportarea evreilor din Cluj, parte a Holocaustului. Holocaustul a însemnat discriminarea, deportarea și exterminarea evreilor. Au fost uciși 6.000.000 de evrei, din care 1.500.000 de copii, de către fasciștii europeni. Cei care au supraviețuit au fost marcați pe viață de pierderea celor dragi și de suferințele îndurate în lagărele de concentrare naziste.”
Statisticile prezentate sunt copleșitoare: din Transilvania au pierit 121.639 de evrei. După Diktatul de la Viena, Clujul a fost ocupat de maghiari, iar acțiunile antievreiești au început la 3 mai 1944, prin ridicarea evreilor și internarea lor în ghetoul de la Fabrica de cărămidă. Între 25 mai și 10 iunie, 18.000 de evrei – 16.148 din Cluj și restul din alte localități – au fost deportați în lagărele de concentrare naziste. Dintre aceștia, doar câteva sute s-au întors.
Ornescu a adăugat: „În copilărie, am avut ocazia să întâlnesc mai mulți supraviețuitori. Oameni care și-au pierdut bunicii, părinții, soții, soțiile, copiii… La niciunul dintre ei nu am văzut ură sau dorință de răzbunare. Au încercat să-și refacă viața, au continuat sau au început studiile. Au devenit medici, ingineri, economiști, muncitori. S-au căsătorit sau recăsătorit și au încercat să ducă o viață normală.”
Comunitatea Evreilor din Cluj organizează anual acest eveniment de comemorare, iar președintele Ornescu a menționat cu bucurie că există și intelectuali de elită, neevrei, români și maghiari, care se implică activ în organizarea acțiunilor de rememorare a Holocaustului.
Ceremonia de la Templul Deportaților a fost un moment solemn de aducere aminte, dar și de reafirmare a importanței memoriei istorice și a solidarității umane, atrăgând numeroși participanți din diverse comunități.
Mara A. MUNTEAN