July 23, 2024

La Templul Deporta╚Ťilor din Cluj a avut loc, ├«n 16.06.2024, o ceremonie emo╚Ťionant─â de comemorare a victimelor Holocaustului din Cluj. Evenimentul a marcat 80 de ani de la deportarea evreilor din Cluj, parte a tragicului Holocaust.

Forma╚Ťia klezmer ÔÇ×MAZEL TOVÔÇŁ a Comunit─â╚Ťii Evreilor din Cluj (CEV) a sus╚Ťinut un program artistic dedicat memoriei celor pieri╚Ťi ╚Öi supravie╚Ťuitorilor. Muzica interpretat─â a evocat atmosfera acelor vremuri de neuitat, aduc├ónd un omagiu profund celor afecta╚Ťi de ororile r─âzboiului.

Pre╚Öedintele Comunit─â╚Ťii Evreilor din Cluj, Dorel Ornescu, a subliniat importan╚Ťa acestei comemor─âri: ÔÇ×Comemor─âm ├«n acest an 80 de ani de la deportarea evreilor din Cluj, parte a Holocaustului. Holocaustul a ├«nsemnat discriminarea, deportarea ╚Öi exterminarea evreilor. Au fost uci╚Öi 6.000.000 de evrei, din care 1.500.000 de copii, de c─âtre fasci╚Ötii europeni. Cei care au supravie╚Ťuit au fost marca╚Ťi pe via╚Ť─â de pierderea celor dragi ╚Öi de suferin╚Ťele ├«ndurate ├«n lag─ârele de concentrare naziste.ÔÇŁ

Statisticile prezentate sunt cople╚Öitoare: din Transilvania au pierit 121.639 de evrei. Dup─â Diktatul de la Viena, Clujul a fost ocupat de maghiari, iar ac╚Ťiunile antievreie╚Öti au ├«nceput la 3 mai 1944, prin ridicarea evreilor ╚Öi internarea lor ├«n ghetoul de la Fabrica de c─âr─âmid─â. ├Äntre 25 mai ╚Öi 10 iunie, 18.000 de evrei ÔÇô 16.148 din Cluj ╚Öi restul din alte localit─â╚Ťi ÔÇô au fost deporta╚Ťi ├«n lag─ârele de concentrare naziste. Dintre ace╚Ötia, doar c├óteva sute s-au ├«ntors.

Ornescu a ad─âugat: ÔÇ×├Än copil─ârie, am avut ocazia s─â ├«nt├ólnesc mai mul╚Ťi supravie╚Ťuitori. Oameni care ╚Öi-au pierdut bunicii, p─ârin╚Ťii, so╚Ťii, so╚Ťiile, copiiiÔÇŽ La niciunul dintre ei nu am v─âzut ur─â sau dorin╚Ť─â de r─âzbunare. Au ├«ncercat s─â-╚Öi refac─â via╚Ťa, au continuat sau au ├«nceput studiile. Au devenit medici, ingineri, economi╚Öti, muncitori. S-au c─âs─âtorit sau rec─âs─âtorit ╚Öi au ├«ncercat s─â duc─â o via╚Ť─â normal─â.ÔÇŁ

Comunitatea Evreilor din Cluj organizeaz─â anual acest eveniment de comemorare, iar pre╚Öedintele Ornescu a men╚Ťionat cu bucurie c─â exist─â ╚Öi intelectuali de elit─â, neevrei, rom├óni ╚Öi maghiari, care se implic─â activ ├«n organizarea ac╚Ťiunilor de rememorare a Holocaustului.

Ceremonia de la Templul Deporta╚Ťilor a fost un moment solemn de aducere aminte, dar ╚Öi de reafirmare a importan╚Ťei memoriei istorice ╚Öi a solidarit─â╚Ťii umane, atr─âg├ónd numero╚Öi participan╚Ťi din diverse comunit─â╚Ťi.

Mara A. MUNTEAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *