Guvernul României a aprobat, joi, stema comunei Bonțida din județul Cluj, hotărârea urmând să fie publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit actului emis de executiv, stema comunei Bonțida se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp de azur, se află un pod de argint crenelat cu cinci deschideri. În partea inferioară, în câmp roșu, se află un turn crenelat de aur, cu poartă boltită închisă și două ferestre, susținut de doi lei de aur afrontați. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificaţia elementelor însumate
Podul se mai numește ”Podul lui Bonzo”, fiind construit peste râul Someșul Mic pentru a stabili legătura cu armata lui Tuhutum, conform legendelor medievale transpuse în Gesta Hungarorum. Turnul susținut de doi lei afrontați, face trimitere la Castelul Bánffy de la Bonțida. Coroana murală de argint cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi rurale, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective. Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent şi viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspiraţiile, conservarea tradiţiei, preocupările cotidiene, idealurile colectivităţilor umane respective.
Stema, odată elaborată, trece printr-o Comisie judeţeană de heraldică, apoi printr-un birou zonal. Sunt trei: Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Şi, în final, este avizată de Comisia Naţională de Heraldică, de unde pleacă la Ministerul Dezvoltării şi este trecută printr-o procedură de verificare juridică a actelor. Şi, în final, este aprobată prin Hotărâre de Guvern.
C.P.