April 12, 2024

Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania particip─â la un eveniment deosebit ├«n peisajul cultural clujean ÔÇô un concert aniversar dedicat celor 70 de ani de existen╚Ť─â a Radio Cluj. Aceast─â serat─â muzical─â special─â va avea loc ├«n data de 15 martie, la 19:00, la Studioul Radio Cluj, oferind o incursiune fascinant─â ├«n istoria sonor─â a ora╚Öului ╚Öi a postului de radio care i-a ├«nc├óntat pe locuitorii s─âi de-a lungul decadelor.

Evenimentul va fi condus de celebrul dirijor Tiberiu Soare, iar alături de el vor fi două talente remarcabile în domeniul muzicii clasice: Elizaveta Ivanova la flaut și Samanta Skorja la clarinet. Acești artiști virtuozi vor oferi publicului o seară memorabilă, interpretând lucrări de renume din repertoriul clasic.

Programul concertului este unul care promite s─â satisfac─â gusturile auditoriului cu piese precum:

Michael Haydn: Concertul în Re major pentru flaut;

Gioachino Rossini: Introducere, Tem─â cu Varia╚Ťiuni pentru clarinet ╚Öi orchestr─â;

Piotr Ilici Ceaikovski: Serenada pentru orchestr─â de coarde, op. 48.

Aceste compozi╚Ťii vor fi interpretate cu pasiune ╚Öi m─âiestrie, oferind ascult─âtorilor o experien╚Ť─â sonor─â profund─â ╚Öi emo╚Ťionant─â.

Pe l├óng─â bucuria de a ├«mp─ârt─â╚Öi aceste momente muzicale extraordinare, acest concert marcheaz─â ╚Öi un moment important din istoria Radio Cluj. Cu o tradi╚Ťie de 70 de ani ├«n spate, Radio Cluj a fost o prezen╚Ť─â constant─â ├«n via╚Ťa cultural─â ╚Öi social─â a ora╚Öului ╚Öi a regiunii. C├óteva date importante din istoria sa includ:

15 martie 1954: Transmiterea primului semnal în eter de către Radio Cluj, marcând astfel începutul unei călătorii sonore de neuitat.

29 decembrie 1967: Inaugurarea cl─âdirii actuale a Studioului de Radio Cluj, situat─â pe str. Donath nr. 160, Casa Radio, o realizare semnificativ─â care a consolidat prezen╚Ťa ╚Öi influen╚Ťa postului de radio ├«n comunitate.

29 decembrie 1967: Concertul festiv organizat la inaugurarea sediului Radio Cluj, unde vioara lui ╚śtefan Ruha, al─âturi de Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, a ├«ncheiat o zi memorabil─â cu o presta╚Ťie muzical─â de excep╚Ťie.

Aceste momente marcante din trecutul Radio Cluj sunt s─ârb─âtorite ├«n cadrul acestui concert aniversar, aduc├ónd un omagiu nu doar muzicii, ci ╚Öi contribu╚Ťiei semnificative a postului de radio la peisajul cultural al ora╚Öului.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Filarmonica de Stat Transilvania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *