Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, împreună cu Institutul de Istorie „George Bariţiu”, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Academia Oamenilor de Știință din România, Fundația Transilvania Leaders, Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) și Editura Școala Ardeleană vă invită să participați la conferința intitulată „Istoria și menirea istoricului azi”, susținută de distinsul istoric Vasile Pușcaș, luni, 29 iulie 2024, la ora 18:00, la Grădina Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca (Str. Republicii 9).
Vor prezenta Marius Bojiță, Daniel Săuca și Vasile G. Dâncu, iar rolul de amfitrion îl va avea acad. Doru Pamfil.
În cadrul acestei conferințe, Vasile Pușcaș va explora necesitatea și relevanța istoriei în viața cotidiană, subliniind că „Nevoia de istorie vine chiar din trăirile noastre ca ființe umane și străbate cu noi ritmurile și sensurile vieții cotidiene”.
Lansarea Volumelor
Conferința va fi urmată de lansarea a trei volume importante semnate de Vasile Pușcaș:
„România și lumea în schimbare”
Acest volum analizează evoluțiile sociale, economice, politice, și culturale din România ultimului secol, prezentând schimbările nu doar cronologic, ci și ca fenomene interconectate. Este o lucrare menită să ajute publicul să înțeleagă trecutul și să interpreteze prezentul pentru a putea planifica rațional viitorul.
„Românii în Uniunea Europeană”
Publicat pentru a marca 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, volumul prezintă opinii critice și analize lucide ale autorului despre identitatea României în noul context european. Cartea subliniază necesitatea cooperării și dezvoltării durabile a României și Uniunii Europene.
„Istoria din cotidian”
Vasile Pușcaș oferă o perspectivă asupra modului în care istoria recentă influențează viețile cotidiene, încurajând cititorii să înțeleagă și să interpreteze evenimentele contemporane. Volumul își propune să însoțească publicul în efortul clarificării drumului pe care-l vor alege pentru binele societății.
Evenimentul face parte din ciclul de conferințe organizate cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființarea Editurii Școala Ardeleană și este susținut de următoarele instituții: Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Bariţiu”, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Academia Oamenilor de Știință din România, Fundația Transilvania Leaders, Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST), Editura Școala Ardeleană.
Evenimentul promite să fie un prilej excelent de reflecție și dezbatere asupra unor teme cruciale pentru înțelegerea trecutului și prezentului nostrum: „Istoria este mai mult decât un simplu trecut; este o sursă de înțelegere a prezentului și de planificare a viitorului.” – Vasile Pușcaș
Mara A. MUNTEAN