April 21, 2024

În cadrul ciclului de manifestări „Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare”, în data de 23 ianuarie 2024, ora 12.00, are loc conferința „Domnitorul Cuza și Unirea de la 1859 în viziunea istoricului Alexandru Lapedatu”, susținută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan. Evenimentul este dedicat celor 165 de ani de la Unirea Principatelor Române și se va desfășura în Sala „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, se va lansa volumul „Scrieri despre Cuza Vodă” de Alexandru Lapedatu, ediție îngrijită, studiu introductiv și notă asupra ediției de Ioan Bolovan. Proiectul editorial a apărut sub egida Academiei Române, Centrului de Studii Transilvane, Institutului de Istorie „George Barițiu”, Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Fundației „Transilvania Leaders”, Fundației „Lapedatu” și Editurii Școala Ardeleană, în colecția Istorie contemporană, coordonată de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș. Pe copertă apare „Portretul lui Alexandru Ioan Cuza”, Mișu Popp, ulei pe pânză, Muzeul de Artă din Brașov. (T.S.)

Demersul nostru restitutiv se dorește, pe de o parte, o readucere în actualitate a unor studii temeinice semnate de Alexandru Lapedatu, pe de altă parte, un omagiu pe care Transilvania îl aduce memoriei Domnului Unirii. Într-o lume în care predomină tendința de dezintegrare statală, de contestare a ordinii geopolitice existente, în care solidaritățile sunt fie distorsionate prin manipulare subtilă, fie înlocuite de individualisme mascate sub lozinca regionalismului și izolării, recursul la modelele unificatoare și coagulatoare de energii pozitive din trecutul nostru nu foarte îndepărtat poate constitui un refugiu potrivit pentru toți cei care mai cred în existența și valorile statului național. În acest context, abordarea de către un istoric ardelean precum Alexandru Lapedatu a atâtor teme de istorie a românilor din spațiul extracarpatic devine cu adevărat exemplară și demnă de a fi pilduitoare pentru nevoia de solidarizare din prezent și mai ales din viitor.”, spune prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a crezut în idealul unității naționale a românilor și a acționat astfel încât acesta să devină proiectul realizabil al națiunii române din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Unirea Principatelor Române (1859), sub sceptrul Domnului Cuza, a fost actul de voință și demnitate națională, care a avut un efect covârșitor asupra mișcării naționale a românilor din provinciile aflate sub stăpânire străină. De aceea, toți românii l-au considerat pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza drept un «Părinte fondator al României moderne», care a dat sens și direcție către obiectivul desăvârșirii unității naționale și statale românești. Astfel se explică și studiile istorice dedicate lui Cuza și Unirii Principatelor de către întemeietorul Institutului de Istorie Națională de la Universitatea din Cluj, profesorul Alexandru Lapedatu. Iar o recitire a acestora ar merita să aibă și rostul de a ne readuce respectul cuvenit pentru istoria noastră națională care, prin efortul liderilor patrioți, s-a sincronizat mereu cu istoria europeană și cea universală.”, afirmă prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *