February 22, 2024

 

La 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj organizează un eveniment deosebit în data de 23 ianuarie, marți. Cu acest prilej, publicul este invitat să participe la conferința intitulată „Domnitorul Cuza și Unirea de la 1859 în viziunea istoricului Alexandru Lapedatu”, susținută de Prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

Evenimentul va marca și lansarea volumului „Scrieri despre Cuza Vodă” de Alexandru Lapedatu, ediție îngrijită, studiu introductiv și notă asupra ediției de Ioan Bolovan. Proiectul editorial este realizat sub egida Academiei Române, Centrului de Studii Transilvane, Institutului de Istorie „George Barițiu”, Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Fundației „Transilvania Leaders” și Fundației „Lapedatu”, în Colecția Istorie contemporană, coordonată de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș. Pe copertă se regăsește lucrarea artistică semnată de Mișu Popp, „Portretul lui Alexandru Ioan Cuza”, ulei pe pânză, expus la Muzeul de Artă din Brașov.

Prezentarea evenimentului va fi realizată de către Vasile Pușcaș, Marius Bojiță și Vasile G. Dâncu, avându-l ca amfitrion pe Valentin Orga.

Evenimentul face parte din ciclul de conferințe „Editura Școala Ardeleană la 10 ani de la înființare” și se va desfășura la Sala „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, începând cu ora 12:00.

Organizatori: Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Fundația „Transilvania Leaders”, Fundația „Lapedatu” și Editura Școala Ardeleană.

Evenimentul propune o incursiune în istoria românilor, aducând în prim-plan figura și contribuția remarcabilă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza în realizarea Unirii Principatelor Române în 1859. Conferința se anunță a fi un moment de învățare și reflecție, aducând în atenția publicului o perspectivă valoroasă oferită de istoricul Alexandru Lapedatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *