February 28, 2024

Consilierii locali au adoptat, luni, bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2024.

Proiectul de buget a fost aprobat după mai bine de două ore și jumătate de dezbateri cu 24 de voturi pentru, un vot împotrivă și două neparticipări la vot.

ÔÇ×Obiectivul acestul buget este de a consolida statutul actual al Clujului. Adic─â prin acest buget s─â ne men╚Ťinem ├«n continuare statutul de ora╚Ö cu cea mai bun─â calitate a vie╚Ťii din Rom├ónia, un ora╚Ö prietenos cu mediu de afaceri ╚Öi de sus╚Ťinere a locurilor de munc─â. A╚Ťi v─âzut c─â toate analizele au confirmat faptul c─â acest ora╚Ö este primul dup─â Capital─â ├«n materie de dezvoltare economic─â, reu╚Öind s─â recupereze decalajul din decursul anilor, era pe locul cinci ╚Öi a ajuns imediat dup─â Capital─â.┬á Cu alte cuvinte arat─â direc╚Ťia corect─â pe care acest ora╚Ö o are. ├Än al doilea r├ónd, s─â consolid─âm voca╚Ťia european─â a ora╚Öului nostru, un ora╚Ö deschis, multicultural, tolerant, un ora╚Ö care respir─â valori ╚Öi principii europene, un ora╚Ö ├«n care fiecare s─â se simt─â acas─â, un ora╚Ö ├«n care valorile europene s─â poate fi reg─âsite ├«n fiecare col╚Ť din comunitatea noastr─â prin promovarea noastr─â constant─â pe care o facem.

├Än al patrulea r├ónd, s─â continu─âm statutul de ora╚Ö campion al absorb╚Ťiei fondurilor europene. Ast─âzi, dou─â treimi din buget vine din fonduri europene sau na╚Ťionale, ceea ce arat─â ├«nc─â odat─â c─â facem ce trebuie ca ora╚Ö ╚Öi profit─âm de contextul ├«n care ne afl─âm de a aduce resurse financiare.

S─â consolid─âm dimensiunea care promoveaz─â ora╚Öul verde ╚Öi nepoluant, adic─â toate politicile care sus╚Ťin dimensiunea verde ╚Öi digital─â. Cu c├ót vom investi mai mult ├«n dimensiunea verde cu at├ót┬á vom avea mai pu╚Ťine cazuri grave sau foarte grave la spitale. Cu at├ót vom avea o via╚Ť─â ├«nchegat─â de familie ╚Öi ne vom putea bucura de cei din preajma noastr─â. De aceea p├ón─â la urm─â finalitatea dimensiunii verzi este pentru noi care tr─âim aiciÔÇŁ, a explicat primarul Emil Boc.

 

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2024 este estimat la aproape 3,6 miliarde lei, cu 25 la sut─â mai mare fa╚Ť─â de anul trecut. Cea mai mare pondere ├«n bugetul general o are cel local, cu o valoare estimat─â de 2,9 miliarde lei.

În moneda europeană, bugetul înseamnă 721.281.057 euro.

 

Din aceast─â sum─â, 406.746.374 euro reprezint─â bugetul pentru dezvoltare (56,4%) ╚Öi 314.534.682 euro (43,6 %) bugetul de func╚Ťionare.

 

O mare parte din bugetul municipiului Cluj-Napoca va fi cheltuit─â cu func╚Ťionarea institu╚Ťiei (1,563,960,800 de lei).

Fondurile europene reprezint─â cea mai important─â surs─â de venit din acest punct de vedere, respectiv 171 de milioane de lei ├«n cadrul exerci╚Ťiului financiar 2017-2020 ╚Öi al╚Ťi 312 milioane de lei ├«n cadrul exerci╚Ťiului financiar 2021-202. La ace┼čti bani se adaug─â subven┼úii de 23 milioane lei acordate de guvern pentru cofinan┼úarea proiectelor UE.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *