October 6, 2024

Mai multe case de tip familial, centre de copii și un cămin de vârstnici ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj ar putea fi dotate în cadrul unui program cu finanțare de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a convocat, marți, deliberativul pentru a aproba 11 proiecte de hotărâre pentru a putea fi depuse proiecte de finanțare. Edificiile vizate sunt: Centrul de Abilitare și Reabilitare Pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Jucu”; Casa de tip familial 1 Cluj-Napoca”; Casa de tip familial 2 Cluj-Napoca”; Casa de tip familial 3 Cluj-Napoca”; Casa de tip Familial “Grigorescu” Cluj-Napoca”; Casa de tip familial “Târnavelor” Cluj-Napoca”; Centrul maternal “Luminţa” Cluj-Napoca”; Căminul de vârstnici Gherla; Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Cluj-Napoca”; Centrul respiro pentru familiile copiilor cu dizabilități ”Acasă” Cluj-Napoca”; Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă “Gavroche” Cluj-Napoca”.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 973/2012 centrele de zi şi rezidenţiale pot primi finanţare în vederea acoperirii unor cheltuieli cu lucrările de construcţii, reparaţii, amenajări şi modernizări, dotări prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

La Centrul de Abilitare și Reabilitare Pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Jucu sunt vizate investiții de 794.540,99 lei (cu TVA) pentru achiziționarea de echipamente specifice precum: o bandă de alergare, mână curentă și cabine de duş. Totodată se va asigura accesibilizarea locației și se va investi în creșterea gradului de menținere și ameliorare a capacităţilor fizice, psihice şi senzoriale care să le asigure celor internați ai o viaţă cât mai autonomă.

Pentru Casa de tip familial 1 Cluj-Napoca” se solicită finanțare de 174.433,25 lei cu TVA pentru dotarea cu aparatură de înaltă generație a bucătăriei, spălătoriei, dormitoarelor, spațiilor comune, care va permite oferirea unei game cât mai diversificate de servicii de recuperare/reabilitare, cazare, alimentație, sănătate și care vor răspunde nevoilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, contribuind la respectarea dreptului la o viaţă demnă și independentă, creșterea calității vieții și a gradului de satisfacție.

La Casa de tip familial 2 Cluj-Napoca” se încearcă atragerea a 176.713,25 lei cu TVA pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale şi respectarea standardelor minine obligatorii în vigoare.

Pentru dotarea Casei de tip familial 3 Cluj-Napoca” se preconizează atragerea de 186.333,25 lei cu TVA pentru diversificarea de servicii de recuperare/reabilitare, cazare, alimentație, sănătate care să răspundă nevoilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi.

Casa de tip Familial “Grigorescu” Cluj-Napoca” ar urma să beneficieze de 209.655,20 lei cu TVA tot pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale şi respectarea standardelor minine obligatorii în vigoare.

Proiectul pentru Casa de tip familial “Târnavelor” Cluj-Napoca” prevede o finanțare de 142.388,10 lei cu TVA iar pentru Centrul maternal “Luminţa” Cluj-Napoca” finanțarea ar urma să fie de doar 41.516 lei cu TVA .

Căminul pentru persoanele vârstnice din Gherla ar urma să beneficieze de investiții de 144.706,13 lei pentru diverse dotări care să facă viața rezidenților de aici mai bună.

Un alt proiect aprobat de consilierul județean vizează o finanțare de 99.484 lei pentru achiziționarea de echipamente specifice cum ar fi: masă pentru masaj, bare paralele cu susţinere cu hamuri sau scară modulară, care să asigure astfel creșterea gradului de menținere și ameliorare a capacităţilor fizice, psihice şi senzoriale care să le permită o viaţă cât mai autonomă celor de aici.

Un alt proiect vizează o finanțare de 967.611,50 lei cu TVA pentru îmbunătățirea condițiilor la Centrul respiro pentru familiile copiilor cu dizabilități „Acasă” din Cluj-Napoca. Aici sunt găzduiți copiii cu dizabilități pentru o perioadă determinată de timp, perioadă în care părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu dizabilități în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii, beneficiază de o perioadă de repaus, numită perioadă de respiro.

Fonduri obținute ar urma să fie folosite la dotarea centrului cu aparatură de înaltă generație pentru dotarea cabinetului de kinetoterapie.

În urma implementării proiectului, locația unde funcționează în prezent centrul va oferi o gamă cât mai diversificată de servicii de recuperare/reabilitare şi sănătate care vor răspunde nevoilor și abilităților copiilor cu dizabilități contribuind la prevenirea abandonului și instituționalizării copiilor cu dizabilități.

Investiția pentru Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă “Gavroche” Cluj-Napoca” ar urma să se ridice la 84.422,17 lei și vizează schimbarea mobilierului în cele două săli de activități destinate copiilor, dotarea dormitoarelor copiilor cu mobilier nou, recondiționarea și înlocuirea paturilor. De asemenea, pentru a asigura un microclimat favorabil dezvoltării beneficiarilor este necesară dotarea celor două săli de activități cu televizoare, jocuri de societate și alte jucării pentru dezvoltarea abilităților și competențelor social-emoționale.

În valoare totală cumulată de 3.021.803,84 lei, inclusiv T.V.A., cele 11 proiecte vor fi finanțate în proporție de 90% din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cofinanțarea de 10% urmând a fi asigurată de Consiliul Județean Cluj.  

 

 „Sunt proiecte importante prin intermediul cărora dorim să venim în sprijinul persoanelor aflate în nevoie, să le creștem calitatea vieții, să aducem un plus de bunăstare. Domeniul protecției sociale este și rămâne prioritar pentru noi, fiind una dintre componentele principale ale activității administrației județene”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

 

Fondurile obținute prin intermediul celor 11 proiecte vor fi folosite în principal pentru dotarea centrelor cu aparatură necesară recuperării și reabilitării beneficiarilor, dar și pentru dotarea bucătăriilor, dormitoarelor și spațiilor comune.

Vor fi achiziționate, astfel, echipamente specifice precum elevatoare pentru mobilizarea beneficiarilor, verticalizatoare de pat Michelangelo, mese de kinetoterapie, benzi de alergare, plăci vibrante, biciclete active pentru copii mici și biciclete eliptice, verticalizator pentru copii, bare paralele cu sistem de susținere cu hamuri, aparate de terapie combinată, aparat de magnetoterapie, etc.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *