Consilierii locali vor dezbate în ședința din 7 aprilie un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor de ridicare și depozitare a mașinilor parcate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Proiectul prevede o creștere a acestor amenzi cu 37 la sută.
Noile tarife propuse pentru ridicarea mașinilor sunt de 396,11 plus TVA la ridicarea autovehiculului, 272,21 plus TVA la transportul autovehiculului și 69,11 plus TVA pentru depozitarea pe zi a mașinilor.
În prezent aceste amenzi sunt de 247,09 plus TVA la la ridicarea autovehiculului, 169,80 plus TVA la transportul autovehiculului și 43,11 plus TVA pentru depozitarea pe zi a mașinilor.
Proiectul de hotărâre mai prevede majorarea tarifelor pentru ridicarea și depozitarea trotinetelor aflate ilegal pe domeniul public. Astfel, amenda de ridicare va crește de la 73,39 plus TVA la 106,83 plus TVA iar pentru depozitare de la 16,56 plus TVA/zi la 23,47 plus TVA/zi.
Mii de mașini ridicate
Pe parcursul anului 2024, polițiștii locali au dispus măsura tehnico-administrativă de ridicare a unui număr de 4.207 autovehicule staționate neregulamentar.
Majoritatea maşinilor ridicate provin din județul Cluj, respectiv 2219. Alte 360 de maşini ridicate erau înmatriculate în Bucureşti, 196 din Maramureș, 154 din Bistriţa-Năsăud, 133 erau înmatriculate în străinătate, iar 105 în judeţul Alba.
Măsura a fost luată după ce conducătorii acestor autovehicule au încălcat prevederile OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice. Aceştia s-au ales atât cu amendă sau avertisment ca sancțiune principală, cât și cu mașinile ridicate. Recuperarea maşinii s-a putut face doar după plata cheltuielilor aferente ridicării și depozitării autovehiculului.
Măsura ridicării maşinilor staţionate neregulamentar pe raza municipiului Cluj-Napoca a fost aplicată începând cu 9 februarie 2017 în conformitate cu prevederile HG nr. 965/2016, privind circulaţia pe drumurile publice, pentru modificarea OUG nr. 195/2002, republicată, aprobat prin HG nr. 1391/2006 şi HCL nr. 21/2017.
Această măsură se aplică în cazuri precum: oprirea/staţionarea autovehiculelor în staţiile CTP, pe benzile de urgenţă şi cele de siguranţă, în intersecţii şi sensuri giratorii, pe treceri de pietoni, în zone rezidenţiale/pietonale, pe trotuare şi piste de biciclete, în parcările cu plată, în cazuri de blocare a punctelor gospodăreşti sau a diverselor accese auto, precum şi în alte situaţii, conform legislaţiei în vigoare.
Recoltă bogată de trotinete
În cadrul activităților desfășurate de polițiștii locali anul trecut s-a mai dispus ridicarea a 2.721 trotinete electrice ca urmare a staționării în locuri interzise.
La Cluj-Napoca există un regulament pentru trotinete. Potrivit acestui regulament, este interzisă amplasarea/staționarea trotinetelor electrice în următoarele locații: pe trotuare cu lățimea mai mică de 2m; în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25m înainte și după stație; pe aliniamentele clădirilor sau gardurilor; în zona standurilor de taxi, pe toată lungimea standului; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spațiile verzi; în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25m înainte și după trecerea de pietoni; în intersecții și la mai puțin de 10m de intersecții; în zona acceselor auto și pietonale; pe șantierele în lucru de pe domeniul public; pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.
Pentru nerespectarea regulamentului, operatorii sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 200-400 lei pentru neridicarea trotinetelor din locațiile interzise într-un interval de 120 minute sau pentru staționarea acestora în locuri interzise, și cu amenzi cuprinse între 1.000-2.500 lei pentru amplasarea trotinetelor pe domeniul public de către operatori fără avizul Serviciului Siguranța circulației sau pentru amplasarea pe domeniul public de către operatori al unui număr mai mare de trotinete decât cel aprobat de Primăria Cluj-Napoca.
Articolul Creștere uriașă a tarifelor pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal la Cluj-Napoca apare prima dată în ziarulfaclia.ro.