February 24, 2024

 

Chiar dacă în aparență încălzirea unei locuințe la țară poate părea simplu de realizat, având în vedere că un braț de lemne ori de surcele mai găsești printr-o curte de gospodar, nu este întotdeauna o treabă simplă.

Ținând cont că mulți orășeni s-au mutat la țară în această perioadă, ori la casă la marginea orașului, ne-am gândit să disecăm azi acest subiect al încălzirii, un punct destul de spinos pentru proprietarii de case.

Am apelat în acest sens la niște meseriași în domeniu – cei de la Mas-Instal, rugându-i să ne explice ce variante avem și care sunt soluțiile cele mai eficiente de încălzire.

Iată ce am aflat despre posibilitățile de încălzire ale unei case din zona rurală ori semiurbană.

Care este cea mai eficientă și confortabilă metodă de încălzire a unei locuințe la țară ori în zonele limitrofe orașelor?

Se pare că încălzirea unei locuințe la țară poate fi ieftină, dacă proprietarul a fost inspirat să aleagă un sistem de încălzire bun.

Dacă avem în vedere că patru-cinci luni pe an trebuie să pornim centrala pentru a ne asigura confortul termic necesar, putem ușor să înțelegem cât este de necesară o alegere inițială bună, mai ales că aceste cazanele nu sunt deloc niște aparate ieftine.

Pentru cei care locuiesc în cartiere mărginașe ale marilor orașe, în zone limitrofe zonelor urbane, precum și în localitățile de câmpie departe de zone împădurite, lucrurile pot fi chiar dificile în privința încălzirii.

Sunt multe persoane care se plâng că o centrală termică pe gaz consumă foarte mult pentru a încălzi o casă.

Și când ajungi să te muți de la oraș la sat și în loc să plătești 300-500 de lei pe încălzire iarna, cât plăteai pentru apartamentul tău, ajungi să dai peste 1000 de lei, începi să te întrebi dacă mutatul la țară ori la casă în oraș a fost o alegere potrivită.

Nemaivorbind de faptul că în unele zone nici nu există alimentare cu gaze, deci singurele posibilități de încălzire rămân centralele pe lemne ori cele electrice.

Diferența între centrale termice pe lemne și cele cu gazeificare ori cu ardere normala

“Noi, la Mas-Instal, oferim mai multe soluții proprietarilor din zonele rurale și zonele semiurbane”, ne mărturisește reprezentantul acestui magazin online.

Spre exemplu, dacă aveți o locuință generoasă, vă recomandăm Centrala Viadrus 45 kw – pe lemne si carbuni. Această centrală folosește și lemne de dimensiuni mari, fiind deosebit de eficientă, atât pentru producerea de apă caldă cât și pentru căldură.

Centrala termica pe lemne VIADRUS poate folosi drept combustibil atât lemne cât și cărbune, iar cenușa arsă se poate folosi ca îngrășământ.

O altă soluție pe care v-o recomandăm noi este Cazanul din fontă cu gazeificare pentru funcționare cu combustibil solid lemn Viadrus 25 kw, un cazan din fontă, cu o construcție specială a cazanului de ardere ce-i permit atingerea unei eficiențe termice sporite.

De asemenea, centrala termică oțel pe lemne cu gazeificare ATTACK DPX 45 standard este un cazan modern, inovativ, deosebit de eficient în privința arderii și consumului redus de combustibil.

Dintre soluțiile recomandate de noi în acest caz, și anume centralele care se bazează pe cazane pe lemne din oțel cu gazeificare ori cu ardere normală, alegerea depinzând în primul rând de locație și de posibilitățile voastre de achiziționare a combustibilului.

Aceste tipuri de cazane pe lemne sunt utilizate frecvent de către proprietarii de case.

Ele impun folosirea unui coș înalt necesar evacuării, amplasarea într-o cameră proprie, special amenajată pentru acest obiectiv.

În cazul centralei cu ardere clasică, avantajele sunt următoarele:

 • preț mic, accesibile multor persoane
 • există modele realizate din oțel sau din fontă
 • poate folosi și lemn mai puțin uscat; este de evitat totuși lemnul verde pentru că acesta produce condens în timpul arderii
 • rezistentă în timp cu eficiență sporită
 • siguranță în funcționare.

Pe de altă parte, centralele cu gazeificare pot fi o opțiune acolo unde materia lemnoasă lipsește cu desăvârșire ori e greu de procurat.

Mult mai silențioasă, mai eficientă energetic, centrala cu gazeificare este o soluție care valorifică mai bine combustibilul.

Puncte forte ale centralei pe gazeificare:

 • prețul nu este mic, însă în timp achiziția se amortizează având în vedere randamentul său crescut
 • aceste cazane cu gazeificare sunt realizate din oțel
 • necesită existența unui lemn de bună calitate, uscat corespunzător ori brichete, după cum îngăduie cazanul
 • combustibilul este mai bine valorificat, iar poluarea este redusă
 • varianta aceasta de cazan se curăță mai ușor.

Cum alegi cea mai bună centrală pe lemne?

Când suntem puși în situația de a alege un cazan pe lemne, trebuie să fim atenți la unele aspecte extrem de importante.

În funcție de alegerea noastră vom fi mulțumiți ori nemulțumiți, după caz, de eficiența energetică a acesteia.

Iată ce trebuie să ne intereseze la o centrală pe lemne:

 • tehnologie nouă inovativă
 • să aibă accesorii incluse astfel încât să ai garanția că există compatibilitate cu centrala
 • contează foarte mult cazanul și randamentul acestuia
 • prezența unui puffer este importantă pentru a reduce cantitatea de lemne consumată
 • țevile și conductele trebuie să fie de bună calitate: sunt recomandate țevile din cupru, din polipropilenă ori pexal, rezistente la temperaturile ridicate ale apei ce va circula prin ele
 • coșul de fum trebuie să fie rezistent, cu o înălțime mare, depășind nivelul acoperișului casei
 • cameră în care vom instala centrala trebuie să aibă dimensiunile solicitate de către producător, de regulă dimensiunea recomandată fiind de 2 x 4 m.

Dar, lăsând la o parte aceste caracteristici pe care ar fi bine să le avem în vedere, trebuie să înțelegeți că centrala o vom alege după locuință, după destinația finală.

Aceasta trebuie să ne asigure confortul termic dorit și să fie durabilă, sigură și eficientă din punct de vedere energetic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *