Unul dintre motivele pentru care pokerul atrage mulți jucători este că nu îl practici împotriva cazinourilor, ci a altor oameni. Există așadar un sentiment de autenticitate pe care pokerul îl oferă, în comparație cu alte jocuri de casino. Totuși, cazinourile sunt afaceri, astfel că își propun să câștige bani.
Cum fac asta? Explicația este simplă. Ele încasează un mic procent din ceea ce se joacă sau se achită o taxă de participare. Acest mic procent le asigură costurile de operare și le oferă posibilitatea să facă profit. Termenul în limbajul jucătorilor de poker se numește rake.
Ce este rake-ul în poker? Este, practic, o taxă plătită de jucători care nu se duce în pot. Rake-ul diferă de la un cazinou la altul sau de la un operator la altul. De asemenea, e important de precizat că rake-ul se calculează diferit în cazul partidelor cash față de turnee. În același timp, există diferențe majore de rake între pokerul live și cel online.
Rake-ul la jocurile cash
În cazinouri și cluburi de poker, există posibilitatea ca la partidele cash să fii taxat cu o sumă fixă pe oră sau să plătești un procent din fiecare pot. De asemenea, în multe cazuri există și un plafon maxim al rake-ului, în așa fel încât jucătorii să știe suma maximă pe care o vor achita. În cazul în care acest plafon maxim nu există, situația este mai dezavantajoasă pentru jucători.
E important de menționat că rake-ul diferă la jocurile cash și contează mult și sumele. În jocurile de 1$/2$, poți vedea adesea un rake de 5% din pot și un plafon destul de mare. În schimb, când miza este mai mare, atunci rake-ul este mai mic și plafonul este și el mai mic în raport cu mizele.
Poate părea ciudat pentru cei care vor să joace pe mize mai mici, dar explicația este simplă. Indiferent dacă joci cu blind-uri de 2$ sau de 100$, costurile de operare ale cazinoului sunt aceleași.
În mediul online, situația stă oarecum diferit. Pentru că jocul este automatizat și nu e nevoie de un spațiu fizic pentru a se desfășura ori de dealeri reali, e mult mai avantajos să joci partide cash în mediul online. Rake-ul îl poți găsi transparent în lobby, iar important de precizat este că nu toate mâinile sunt „raked hands”.
Astfel, dacă potul la o mână este sub o anumită valoare minimă stabilită de camera de poker, există posibilitatea să nu se perceapă vreun rake. Ori, într-un alt caz, dacă mâna se termină la prima rundă de pariere, există posibilitatea să nu se perceapă rake. În cele mai multe situații, rake-ul la mesele de online poker nu trece de 5%.
Cum se calculează rake-ul la turneele de poker?
Rake-ul turneelor este vizibil în zona de lobby și se achită practic ca o taxă de participare. Cazinoul își păstrează un mic procent din suma totală achitată de jucător, iar restul banilor merg către fondul de premiere. O diferență mare între turneele live și cele online este legată de rake-ul obținut.
Poți observa că la turneele din mediul online rake-ul este foarte mic în raport cu turneele live. Explicația este simplă. Costurile de organizare sunt mult mai mici în mediul online decât în cel live. Operatorii online nu trebuie să achite salariile dealerilor și nici nu au nevoie să închirieze un spațiu mare pentru a amplasa mesele. În general, la turneele live, rake-ul este de aproximativ 10% din buy-in.
Cum mai câștigă cazinourile?
Când organizează un turneu de poker, cazinourile nu se bazează doar pe taxa de participare. Nu trebuie uitat faptul că în acele cazinouri se mai află și aparate tip slot machine, mese de ruletă ori de blackjack. Practic, jucătorii au posibilitatea să își încerce norocul și la alte jocuri, motiv pentru care cazinourile au astfel de câștigat.
În același timp, nu trebuie uitat că mulți dintre participanții la un turneu sunt eliminați destul de repede. Pentru ei nu rentează să facă o vizită într-un cazinou și să plece acasă după doar 30 de minute sau o oră. Astfel, dacă există posibilitatea, ei vor face rebuy sau își vor îndrepta atenția către partidele cash.