April 12, 2024

România se împrumută tot mai mult cu dobânzi record de pe piața internă și externă. În acest timp, politicieni de la diverse partide, așa ziși activiști de mediu și diverse asociații și fundații fac presiuni pentru a pecetlui resursele minerale ale țării. Cel mai cunoscut exemplu de încercare de a bloca definitiv exploatarea bogățiilor subsolului României este cel al aurului de la Roșia Montană prin înscrierea în patrimoniul UNESCO. Făclia a încercat să afle care ar trebui să fie viitorul valorificării zăcămintelor țării de la unul dintre actorii implicați în cazul Roșia Montană. Prezent vineri la Cluj-Napoca pentru a lansa campania REPER de strângere de semnături pentru europarlamentare, fostul premier Dacian Cioloș a dat curs solicitării ziarului nostru de a-și exprima opinia cu privire la modul în care țara noastră trebuie să gestioneze resursele minerale.

Copreședintele REPER, Dacian Cioloș susține că, în opinia sa, modul de exploatare contează foarte mult și că România ar trebui să se uite la ce se întâmplă pe plan european și la tehnologiile care respectă sănătatea oamenilor și mediul. El susține că zăcămintele chiar dacă se extrag din România se contabilizează ca resurse pentru dezvoltarea industrială europeană.

„Odată ce avem aceste tehnologii, de acolo încolo se pot face niște calcule și să vedem în ce măsură și cât de important poate să fie și pe viitor un astfel de sector pentru dezvoltarea României, cât de mult în perspectiva evoluției economiei mondiale România merită să investească sau nu într-un astfel de sector și în ce direcție să-și orienteze dezvoltarea economică și dezvoltarea industrială. O astfel de discuție, după părerea mea, are sens mai larg în care să avem o viziune și o strategie despre ce vrem noi cu economia noastră. Care sunt atuurile noastre, care sunt punctele noastre slabe, cum le putem noi compensa și cum gândim noi locul economiei și industriei românești în mod specific în economia și industria europeană care se structurează acuma pentru că suntem o piață comună”, a spus copreședintele REPER.

Dacian Cioloș susține că resursele chiar dacă se extrag din România, ele se contabilizează ca resurse pentru dezvoltarea industrială europeană.

„Resursele acestea, chiar dacă noi le vom extrage din România, Cehia sau alte părți, ele vor fi contabilizate ca resurse pentru dezvoltarea industrială europeană. Vedeți câte resurse, inclusiv financiare, se pompează de la nivel european dezvoltarea economică industrială din România. Iată, Uniunea Europeană, din bani europeni se va investi pentru modernizarea și mărirea Portului Constanța, pentru că devine din ce în ce mai mult un port strategic pentru UE. Acolo și în alte părți vor fi capacități de stocaj cu cereale. Deci România poate gândi din aceste perspective. Avem industria auto care merge spre domeniul hibrid, spre electric. Și aici avem companii europene care investesc în România și cu carea ar trebui discutat care este strategia lor de dezvoltare pentru a vedea în ce fel și ce poate face Guvernul pentru a menține aceste companii în România, pentru a investi în modernizarea capacităților de producție. La fel și cu industria tehnologică și în rolul industriei extractive. Cum iei un astfel de proiect separat, ca o șmecherie pentru ca să umpli buzunarele unora sau altora fără ca ea să fie parte a unui concept de dezvoltare, nu ajungem la discuția pe care ați provocat-o dumneavoastră”, a precizat fostul premier.

Eurodeputatul susține că Europa investește deja într-o astfel de viziune iar „noi” nu ne regăsim acolo. „Strategii și proiecte avem pe hârtie foarte multe dar nu se concretizează. Acum suntem obligați pentru că altfel pleacă trenul din gară. Am putea să ne regăsim cu implementarea acestui PNRR pentru că acolo sunt și niște elemente de răspuns la întrebarea pe care ați pus-o dumneavoastră”, a punctat Dacian Cioloș.

C. PURIȘ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *