April 12, 2024

Principalele reacţii la atacul armat urmat de un incendiu uriaş într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, care a făcut cel puţin 40 de morţi şi 115 răniţi vineri seara şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), potrivit AFP.

Acesta este un „atentat terorist sângeros” şi o „crimă monstruoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Ucraina, care face faţă de peste doi ani unei ofensive militare ruse, „nu are absolut nimic de-a face” cu atacul, a declarat consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

 

 

Serviciile ucrainene de informaţii au declarat: „Atentatul terorist de la Moscova este o provocare planificată şi deliberată a serviciilor speciale ruse, la ordinul lui (Vladimir) Putin. Obiectivul său este să justifice lovituri şi mai dure împotriva Ucrainei şi mobilizarea totală în Rusia”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist” de la Moscova, a indicat adjunctul purtătorului său de cuvânt, Farhan Haq, într-un comunicat.

 

 

 

Într-o declaraţie a Consiliului de Securitate, membrii săi „au condamnat în cei mai fermi termeni posibil atacul terorist odios şi laş de la o sală de concert din Krasnogorsk”.

Casa Albă a spus că este „alături de victimele teribilului atac”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, „condamnă ferm atacul terorist revendicat de Stat Islamic”, potrivit Palatului Elysée. „Franţa îşi exprimă solidaritatea cu victimele, cu cei apropiaţi şi cu întregul popor rus”, continuă preşedinţia franceză.

„Oroarea masacrului unor civili nevinovaţi la Moscova este inacceptabilă”, a declarat premierul italian, Giorgia Meloni.

 

 

 

„Suntem şocaţi”, a declarat Ministerul spaniol de Externe pe reţeaua socială X. „Spania condamnă toate formele de violenţă”, a adăugat diplomaţia de la Madrid.

 

 

 

„UE este şocată şi consternată”, a declarat purtătorul de cuvânt Peter Stano. „UE condamnă toate atacurile împotriva civililor”, a adăugat el.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *