May 18, 2024

Cunoscut mai mult pentru implicarea administrativă, viceprimarul Dan Tarcea își ia în serios în campania electorală și rolul politic. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, președintele pe municipiu al liberalilor analizează startul campaniei electorale locale. El nu-și ascunde iritarea pe care i-o provoacă trădarea fostului coleg de partid, Sabin Sărmaș, înscris în competiție cu o platformă foarte ostilă actualului primar. „Ce pot să spun acum este că domnul Sărmaș este un oportunist, un plagiator și un mincinos”, afirmă șeful liberalilor clujeni.

 

-Domnule președinte al PNL Cluj-Napoca, Dan Tarcea, marți a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie. Practic se intră în linie dreaptă în competiția electorală. Cum vedeți propunerile de candidați făcute de partidele din opoziție pentru Cluj-Napoca și temele abordate de acestea?

Dan Tarcea: Este foarte bine pentru exercițiul democratic că sunt mai mulți doritori să ocupe poziția de primar. Competiția face bine democrației, pentru asta în 1989 au murit oameni la Revoluție, ca astăzi noi să avem libertatea de a alege și de a fi aleși, libertatea de a vorbi, libertatea de a ne deplasa.

– În ce măsură dezbaterile lansate până acum se suprapun cu așteptările clujenilor?

Dan Tarcea: Clujenii vor decide în data de 9 iunie direcția în care va merge orașul nostru. Din fericire, clujenii au multe mijloace de informare, chiar dacă unele dintre ele prezintă doar jumătăți de situații. Treaba noastră este să le prezentăm alegătorilor proiectele si programele pe care le avem.

-Cât e de negativă și cât e de constructivă competiția?

Dan Tarcea: Până în acest moment văd o competiție negativă. Niciunul dintre candidați, cu excepția d-lui Boc, nu a putut prezenta o viziune de dezvoltare a orașului pentru viitorii ani. Toți cei înscriși într-o formă sau alta au copiat părți importante din strategia de dezvoltare pe care PNL a inițiat-o deja de mulți ani. Unul dintre candidați a depășit însă orice limită, este vorba despre dl Sărmaș, care este o mare dezamăgire pentru mine și o spun responsabil, pentru ca sunt unul din cei care l-a propus pe domnul Sărmaș să ajungă pe lista de consilieri locali, după care a fost acceptat de către domnul Boc să intre în echipa de consilieri de la acea vreme. Ce pot sa spun acum este ca domnul Sărmaș este un oportunist, un plagiator și un mincinos. Oportunist este prin faptul că ne-a demonstrat că toată viața a vânat doar funcții și a trecut peste orice principiu doar să ajungă în diverse poziții. Mai trist este că a beneficiat de suportul organizației și a domnului Boc pentru a ajunge în funcții, iar cu prima ocazie nu a ezitat sa schimbe macazul. Asta se întâmplă în partidele mari, să mai ai și astfel de episoade, din fericire nesemnificative. Partidele mai au și rebuturi. Plagiator este pentru faptul ca nu face altceva decât sa transcrie proiectele administrației PNL și să le schimbe cuvintele. Pot să vă dau câteva exemple: “va demola garajele”, exact asta se întâmplă la Cluj-Napoca de mai bine de cinci ani. Acum vine ca și vizionar să demoleze garajele, mi se pare penibil. “Va construi două parkinguri și parc în zona Expo”. Declară asta în condițiile în care studiul de fezabilitate este aproape gata. În zona Expo sunt prevăzute două parkinguri. “Va face parc în Bună Ziua, zona Becaș”. Păi noi lucrăm deja la elaborarea documentațiilor necesare, am avut un concurs de soluții și exemplele pot continua. Este mincinos pentru faptul că spune lucruri care nu s-au întâmplat. Spune că i s-a propus locul unu pe lista de parlamentari, dar nimeni din conducerea partidului nu știe acest lucru. De asemenea, prin intervențiile dumnealui îi induce în eroare pe cetățenii onești ai orașului. Exemplele pot continua, dar mă opresc aici pentru că este prea puțin important subiectul despre domnul Sărmaș.

– Ce credeţi că şi-ar dori să audă cel mai mult locuitorii municipiului Cluj-Napoca de la candidaţi în această perioadă?

Dan Tarcea: Cred că locuitorii ar trebui să audă vorbind mai mult despre realizările candidaților și despre cum văd aceștia dezvoltarea orașului în care vrem să trăim.

– Care credeți că ar fi cel mai mare pericol ce poate marca procesul electoral pentru alegerile locale?

Dan Tarcea: Cel mai mare pericol pe care îl văd este manipularea, minciuna și extremismul, care nu are nicio legătură cu patriotismul. De asemenea văd ca un pericol major îndepărtarea României de Europa și de principiile europene.

Interviu realizat de Cosmin Puriș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *