May 20, 2024

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat , miercuri, că a semnat cu societatea Waste Powertech SRL contractul privind proiectarea și execuția instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj.

Valoarea adjudecată a contractului este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj.

Suntem la finalul unui drum sinuos și începutul unei noi etape în ceea ce privește gestionarea deșeurilor din județul nostru. Este vorba despre o instalație ultra-modernă care are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică, astfel încât să ne putem încadra în ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025. Este un obiectiv îndrăzneț pe care îl putem bifa acum mult mai ușor, cu atât mai mult cu cât soluția tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic. De altfel, din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul Consiliului Județean, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Stația de dezintegrare moleculară va fi finalizată în prima parte a anului viitor și va putea fi upgradată cu noi module, în funcție de nevoile identificate. Prima etapă este dedicată proiectării. Conform contractului, antreprenorul lucrărilor va trebui să realizeze inclusiv operarea și mentenanța instalației pe perioada de garanție de 3 ani, timp în care Consiliul Județean nu va avea niciun cost suplimentar.

Instalația, integral automatizată, va fi amplasată în cadrul Zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, pe o suprafață de cca. 1000 mp, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMB.

„Această dare în funcțiune o estimăm, în varianta optimă, undeva la finalul anului sau în prima parte a anului viitor, cel târziu. Instalația are o perioadă de garanție de trei ani, cu asigurarea mentenanței din parte constructorului. Pe perioada garanției, dânșii vor și opera în această stație și vor asigura funcționarea în bune condiții, neavând costuri, practic, din partea Consiliului Județean. Practic, gunoiul procesat și energia produsă vor asigura aceste costuri. Gunoiul de la Centrul de Deșeuri va fi o amintire! Printr-un proces chimic, gunoiul va fi transformat în gaz, iar în cele din urmă, gazul va fi transformat în energie electrică. Acest modul despre care vorbim va valorifica energetic circa 25.000 de tone de deșeuri reziduale pe an, iar energia produsă va fi de aproximativ 18.000 de megawați pe an, de aproximativ 10 ori consumul pe care îl are Consiliul Județean, Cluj Arena plus alte instituții din subordine într-un an”, a mai spus Alin Tișe.

Conform datelor tehnice din caietul de sarcini, stația de dezintegrare moleculară va putea valorifica energetic o cantitate de cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an. Procesul tehnologic specific unei astfel de instalații presupune parcurgerea, în prealabil, a etapei de mărunțire la o granulație de sub 25 mm și de uscare până la o umiditate de sub 20%. Ulterior, deșeurile sunt introduse în reactorul stației pentru parcurgerea etapei de descompunere chimică (dezintegrare moleculară). Gazele astfel rezultate sunt trecute printr-un sistem complex de curățare, răcire, filtrare și stocare în rezervor sub presiune. Din acest rezervor, gazele se introduc în motorul generatorului de curent, energie care se va livra în sistemul energetic național.

Concret, dintr-o cantitate de 1 tonă de deșeuri mărunțite și uscate se pot obține cca. 400 m³ gaze, cantitatea exactă depinzând de capacitatea calorică a deșeurilor. Din gazele astfel obținute, și care au o capacitate calorică similară cu cea din gazul metan, se pot genera cca. 1,1-1,15 MW/h curent electric, din care până în 10% se va folosi pentru funcționarea instalației. Astfel, prin generarea gazului rezultat pe parcursul unui an, Consiliul Județean își propune să producă aproximativ 18.240,00 MWh.

Potrivit reprezentantului companiei care a câștigat licitația pentru livrarea instalației, Szakacs Janos, astfel de sisteme au fost amplasate și funcționează deja în Râmnicu Vâlcea, Târnăveni și Jidvei și sunt în curs de amenajare la Dărmănești și Oradea. Fracția rezultată din procesul de dezintegrare poate fi folosită în producția cimentului sau la asfaltarea drumurilor.

Szakacs Janos a precizat la dintr-o tonă de deșeuri instalația produce 1 MW iar pentru a produce acest lucru consumă un kw. Practic, costul de producție este de 10 la sută din valoarea pe care o generează.

Stația de la CMID Cluj va fi operată timp de trei ani de firma care a produs-o, după care fie va fi creat un departament la nivelul CJ Cluj pentru a fi administrată, fie va fi scos la licitație acest serviciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *