Procedura pentru achiziție publică în vederea asigurării de alimente gratuite pentru elevii din județul Cluj în cadrul Programului pentru școli al României a fost reluată recent au anunțat reprezentanții Consiliului Județean Cluj în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural. În această etapă sunt vizate doar produse de panificație și mere în timp ce pentru lapte și produse lactate încă nu a fost demarată licitația.
Deși este finanțat de Ministerul Agriculturii, autoritățile publice locale și directorii de grădinițe și școli trebuie să se ocupe de desfășurarea programului. Concret, autoritățile locale și directorii trebuie să asigure condițiile de primire și recepție a produselor, distribuția acestora către elevi și să garanteze „veridicitatea datelor din documentele care atestă furnizarea” alimentelor.
Anul trecut școlar, în județul Cluj, Programul pentru Școli al României s-a confruntat cu numeroase dificultăți, ceea ce a făcut ca produsele de panificație să fie distribuite abia începând cu 1 aprilie a.c. în timp ce pentru lapte și produse lactate nu s-au depus oferte. Pentru mere s-a reușit semnarea de acorduri în vederea distribuirii acestor fructe abia în iunie, cu puțin timp înainte de sfârșitul anului școlar.
Consiliul Județean Cluj gestionează la nivelul județului „Programul pentru Școli al României. Inițial Programul avea perioadă de implementare 2017-2023 dar începând cu luna august 2023 acesta a fost prelungit până în 2029.
Obiectivele programului vizează conştientizarea preșcolarilor și a elevilor asupra unei alimentaţii sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și deprinderea şi fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor şi prevenirea diferitelor afecţiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare şi obezitate infantilă);De asemenea se are în vedere creşterea pe termen scurt şi pe termen lung a consumului de fructe, legume și lapte în dieta copiilor. Programul mai urmărește creşterea gradului de informare despre tipurile de produse alimentare locale şi despre combaterea risipei de alimente.
Obiceiuri alimentare sănătoase
Programul pentru şcoli al Uniunii Europene este un program menit să creeze obiceiuri alimentare sănătoase şi să ducă la creșterea consumului de produse locale în rândul copiilor, fiind construit în jurul a două componente: distribuţia de fructe şi legume proaspete şi lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi
punerea în aplicare de măsuri educative aferente.
Beneficiarii acestui program sunt elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore. Aceștia pot primi fructe, lactate și produse de panificație.
Limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 0,70 lei pentru porția de fructe și legume, 1,11 lei pentru porția de lapte și produse lactate și 0,65 lei pentru porția de produse de panificație.
Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție al produselor, inclusiv taxa pe valoare adăugată, cheltuieli de transport distribuție și depozitare a acestora după caz.
Nouă zone de distribuție
Județul Cluj este împărțit în nouă zone de distribuție, fiecărei zone corespunzându-i un lot astfel: Zona I- școlile și grădinițele din municipiul Cluj-Napoca; Zona II-școlile și grădinițele din municipiul Cluj-Napoca(învățământ privat) și comunele Apahida, Ciurila, Feleacu, Florești, Gilău și Săvădisla; Zona III- școlile și grădinițele din comunele Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gârbău, Măguri Răcătău, Mărgău, Mărișel Râșca; Zona IV-școlile și grădinițele din orașul Huedin și comunele, Ciucea, Negreni, Izvoru Crișului, Mănăstireni, Poieni, Săcuieu, Sâncraiu; Zona V—școlile și grădinițele din municipiul Turda și comunele Aiton, Băișoara, Călărași, Iara, Mihai Viteazu, Moldovenești, Petreștii de Jos, Ploscoș, Tureni, Săndulești și Valea Ierii; Zona VI școlile și grădinițele din Câmpia Turzii și comunele Căianu, Cămărașu, Ceanu Mare, Cojocna, Frata, Luna, Jucu, Mociu, Suatu, Tritenii de Jos Viișoara; Zona VII-școlile și grădinițele din municipiul Gherla și comunele Bonțida, Buza, Cătina, Fizeșu Gherlii, Geaca, Mica, Mintiu Gherlii, Palatca, Sânmărtin, Sic, Țaga și Unguraș; Zona VIII-școlile și grădinițele din municipiul Dej și comunele Aluniș, Bobâlna, Cășeiu, Chiuiești, Câțcău,. Cornești, Cuzdrioara, Iclod, Jichișu de Jos, Vad; Zona IX-școlile și grădinițele din comunele Așchileu, Baciu, Borșa, Chinteni, Dăbâca, Panticeu, Recea Cristur, Sânpaul și Vultureni.
Nu s-au depus oferte pentru lapte și lactate
Achiziția publică a fost organizată pentru 27 de loturi: Loturile 1-9 fiind pentru mere, Loturile 10-18 pentru lapte și produse lactate iar loturile 19-27 pentru produse de panificație.
Pentru produse de panificație, în urma licitației electronice s-a încheiat acorduri cadru pentru cele nouă zone în care este împărțit județul Cluj, cu doi operatori pentru trei ani școlari(2023-2024; 2024-2025; 2025-2026)precum și contracte subsecvente pentru anul școlar 2023-2024. Distribuția a început la 1.04.2024. produsele furnizate au fost corn(3 zile pe săptămână) și biscuiți(2 zile pe săptămână);
Pentru lapte și produse lactate nu s-au depus oferte, aceste loturi fiind anulate administrativ de către operatorul SEAP și prin decizia autorității contractante.
Pentru fructe s-a înregistrat o contestație a unui operator economic participant la procedură. Soluționarea contestației de către Consiliul național de Soluționare a Contestațiilor și ulterior de către Tribunalul Specializat Cluj a dus la încheierea acordurilor cadru doar în luna iunie a anului în curs, cu câteva zile înainte de finalul anului școlar.
Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au anunțat în ultima ședință de Colegiu Prefectural că în această vară s-a inițiat pe SEAP reluarea competiției în vederea încheierii contractelor subsecvente aferente anului școlar 2024-2025 atât pentru produsele de panificație cât și pentru mere. Totodată s-au dat asigurări că pentru lapte și produse lactate se va relua în cel mai scurt timp procedura de achiziție publică.
„Având în vederea că în acest an se vor distribui și mere, se va organiza în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj măsura educativă: Organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume, precum și de lapte și produse lactate, inclusiv degustarea și legume proaspete, precum și produse lactate care nu se distribuie în cadrul programului sau miere cu acordarea de premii. Totodată se are în vederea organizarea de activități de grădinărit în cadrul școlii”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Cluj.