June 13, 2025

Deși Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede obligativitatea înființării de cabinete medicale și stomatologice în toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică, în județul Cluj implementarea acestor măsuri este departe de a fi completă.

Potrivit datelor obținute de deputatul PSD Cluj, Răzvan Ciortea, în urma unei interpelări parlamentare, din cele 214 unități de învățământ de stat care ar trebui să beneficieze de cabinete medicale, doar 129 au astfel de facilități. Mai grav, doar 24 de școli dispun de cabinete stomatologice, în timp ce 190 nu oferă acest tip de servicii deloc.

În județul Cluj funcționează în total 280 de unități de învățământ cu personalitate juridică, cu 192 de structuri arondate, unde sunt educați aproximativ 100.000 de elevi și preșcolari. Legea prevede că aceste cabinete trebuie să fie deservite de personal medical autorizat și angajat de autoritățile locale, cu avizul Ministerului Sănătății.

De asemenea, autoritățile locale sunt obligate să asigure funcționarea cabinetelor medicale școlare finanțate din fonduri europene, inclusiv după finalizarea proiectelor.

Situația actuală ridică semne de întrebare privind capacitatea autorităților locale de a respecta normele legale și de a garanta accesul copiilor la servicii medicale esențiale în mediul școlar.

Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, în fiecare unitate de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică din România se înfiinţează cabinete medicale/cabinete stomatologice şcolare autorizate sanitar. Prin excepţie, în fiecare unitate de învăţământ special se înființează un cabinet de medicină școlară până în anul 2027. Actul normativ prevede că asistența medicală din cadrul cabinetelor medicale/stomatologice se asigură de medici cu drept de liberă practică și de asistenţi medicali. De asemenea se arată că personalul medical de specialitate din cadrul unităților de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv cel din unităţile de învăţământ special de stat şi cel din creșele publice, este angajat de autoritățile administrației publice locale, cu avizul Ministerului Sănătății, și salarizat conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.


Totodată, în conformitate cu prevederile art. 2 și 4 din Ordinul MS/ME
nr. 2508/4493/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind asigurarea asistenței medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, cu modificările și completările ulterioare, este prevăzut faptul că încadrarea personalului medical din cabinetele medicale școlare și din cabinetele de stomatologie școlară din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat și din instituţiile de învăţământ superior de stat se asigură de către autoritățile administrației publice locale. Astfel, pentru asigurarea în condiţii optime a activității de medicină școlară, autoritățile administraţiei publice locale numesc medici coordonatori, din rândul medicilor încadraţi în cabinetele medicale și
stomatologice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior. Unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia de a asigura funcționalitatea cabinetelor medicale din cadrul unităților de învăţământ de stat care au fost înfiinţate și dotate prin fonduri europene nerambursabile, ulterior finalizării perioadei de implementare a proiectului, primind finanţare în acest sens de la bugetul de stat.

Articolul Doar jumătate din școlile din Cluj au cabinete medicale. Situație îngrijorătoare și la capitolul servicii stomatologice școlare apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *