April 25, 2025

Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj, comisarul șef Liviu Șipoș a fost achitat în dosarul în care fost trimis în judecată de DIICOT pentru mai multe infracțiuni.

El a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat. În același dosar au mai fost trimiși în judecată alte șase persoane, printre care polițistul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj, comisarul șef Dragoș Marcu. Și față de aceștia, instanța a dispus achitarea.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.

Procesul în acest caz a început în decembrie 2021 la Tribunalul București iar de atunci au urmat nu mai puțin de 33 de termene în care au fost administrate diverse probe și au fost audiați martori. După finalizarea procesului au urmat alte 11 amânării de pronunțare a sentinței. Marți, 1 aprilie 2025, instanța bucureșteană a comunicat hotărârea prin care s-a dispus achitarea tuturor celor șapte persoane.

În cazul lui Liviu Șipoș s-a reținut că pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat nu există probe că a săvârşit infracţiunea. Pentru celelalte fapte invocate de procurori, instanța a stabilit fie că fapta nu este prevăzută de legea penală, fie nu au existat probe. Judecătorul a stabilit însă că Liviu Șipoș e responsabil de săvârșirea infracțiunii de instigare la violarea sediului profesional, în formă continuată, dispunând obligarea la plata unei amenzi de 5000 de lei.

În cazul lui comisarului șef Dragoș Marc s-a reținut că faptele pentru care a fost deferit instanței de DIICOT „nu există”.

„În temeiul art. 16 alin. 1 litera a din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Marc Drago? Călin, pentru săvârțirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 alin. 1 C.pen. În temeiul art. 16 alin. 1 litera a din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Marc Drago? Călin, pentru săvârșrea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prev. de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție”, se arată în sentința pronunțată marți de Tribunalul București.

Comisarul șef Liviu Șipoș și comisarul șef Dragoș Marc au fost implicați în la începutul anilor 2000 în destructurarea uneia dintre cele mai mari rețele internaționale de trafic de droguri de mare risc ce a acționat și pe teritoriul României.

Liviu Șipoș pe atunci șef al Serviciului Antidrog și Dragoș Marc, alături de alți colegi de ai lor au reușit să prindă zeci de persoane constituite în mai multe rețele de trafic internațional de droguri și crimă organizată.

Una dintre rețele era condusă de „Yusuf”, din care au făcut parte mai multe persoane care au fost în legătură cu o altă rețea „moldovenească” condusă de Valeriu B.

O altă rețea acționa pe teritoriul Ungariei și României, fiind condusă de Demir Abdulrazak. Prin această rețea se asigurau legăturile dintre rețelele din Turcia și cele din Germania, Olanda, Italia și Spania. Procurorii au consemnat în rechizitoriu că rețeaua avea legături și cu membri ai grupării mafiote „Camora”, dar și cu organizații teroriste și mafia albaneză.

Din lanțul traficului internațional de droguri făcut parte și rețeaua condusă de Burhan Yalcinkaya, ce acționa în Turcia și care folosea România ca țară de tranzit pentru transporturile de heroină ce avea ca destinație finală Olanda.

Rețeaua care avea printre membri și clujeni era condusă de Vladimir Torino. Aici activau Jordaky Laszlo, P.A. Blahunka Gyula, Streit Tomas Otto Robert, Taburet Regis și Fabrizio Tincati.

Din cercetări a reieșit că pe teritoriul României, cele cinci rețele depozitau droguri, racolau transportatori, realizau ambalaje speciale pentru ca drogurile să nu fie depistate. Una dintre rețele ar fi distribuit heroină și pe teritoriul României.

20.000 de lire sterline și o mașină făcute scrum

Rețeaua lui Vladimir Torino în care activau și clujeni asigura transport de droguri pe ruta Cluj-Olanda, substanțele fiind preluate aici de cetățeni kurzi. La un moment dat, la întoarcerea spre casă, după ce au asigurat un transport în Olanda, Vladimir Torino și un alt colaborator de al său au fost implicați într-un incident cu Poliția Germană deoarece autoturismele pe care le conduceau figurau ca fiind furate. În acest context, una dintre mașini a fost incendiată, ocazie cu care au ars nu mai puțin de 20.000 de lire sterline din cele 150.000 de lire primite de la narcotraficanții kurzi. După acest incident, Vladimir Torino nu a mai efectuat transporturi de droguri în străinătate, ocupându-se doar de depozitarea drogurilor în România și încărcarea substanțelor pe mașinile cu care urmau să fie scoase din țară.

La un moment dat, Vladimir Torino s-a stabilit la Budapesta unde a constituit o nouă rețea de trafic de droguri împreună cu Demis Abdulrazak, Kormendy Istvan și un anume Mahmud. Din cercetări rezultă că rețeaua transporta droguri din Ungaria în Olanda până când Demis Abdulrazak a intrat în legătură cu un membru al „Camorei” și cu membrii mafiei albaneze, ceea ce a dus la furnizarea de droguri pentru orașe din Italia precum Napoli, Roma și Milano. Rețeaua a început ulterior să colaboreze cu narcotraficanți de origine kurdă.

Prin rechizitoriul întocmit în 2003 de procurori în urma documentării activității de trafic de droguri a membrilor acestor rețele s-a dispus trimiterea în judecată a 24 de persoane pentru trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri, dar și pentru constituire și aderare la grup infracțional organizat.

Întrucât pe parcursul urmăririi penal au rezultat indicii și cu privire la implicarea altor persoane în trafic internațional de droguri procurorii au dispus disjungerea materialului de urmărire penală față de mai multe persoane printre care și Varga Ioan, actual patron al clubului de fotbal CFR 1907. Acesta a fost audiat în timpul anchetei, declarația lui fiind transcrisă pe 14 pagini. Documentul este păstrat la filele 177-191 din volumul VI al dosarului ce vizează ceea mai mare rețea de trafic de droguri care a acționat vreodată pe teritoriul României.

C. PURIȘ

 

Articolul Doi polițiști clujeni care au făcut istorie în lupta antidrog, târâți cinci ani în instanță pentru „infracțiuni nedovedite” și fapte „care nu există” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *