February 28, 2024

Când am discutat cu primarul comunei Iclod, Emil Pârţoc despre preocupările gospodăreşti din perioada următoare, în hotarul celor cinci sate componente a fost zăpadă, chiar în momentul întâlnirii noastre fiind trimis un utilaj de deszăpezire pe drumul ce duce spre satul Orman. De la edilul-şef am aflat că Primăria are un contract cu o firmă de deszăpezire, dar asta nu înseamnă că ei nu au în dotare astfel de maşini şi utilaje, folosite, mai ales, la l ucrările executate pe raza comunei. Recent administraţia locală a primit un miniexcavator Komatsu, sursa financiară fiind pe PNDR măsură 19.2, obţinut prin intermediul GAL Someş Transilvania, care mereu sare în ajutorul comunităţilor locale de pe Valea Someşului Mic. Preţul achiziţiei este de 138.500 Ron (fără TVA), sumă eligibilă, nerambursabilă prin proiectul amintit. Noul utilaj deja se află în curtea Primăriei Iclod, iar în zilele următoare va fi scos la investiţiile edilitar-gospodăreşti efectuate în localităţile comunei. În prezent, de exemplu, se lucrează la canalizarea satului Livada, tot acolo fiind în curs de amenajare trotuare noi. Pe lângă noul utilaj Primăria comunei Iclod mai are în dotare o autoutilitară, un buldoexcavator de mare capacitate şi un utilaj de măturat, ultimul acţionând la întreţinerea străzilor şi trotuarelor, dar şi la amenajarea zonelor verzi.

Nu mai este mult şi locuitorii comunei ies la lucrările de curăţenie şi buna gospodărire din faţa caselor, iar ei sunt spijiniţi şi ajutaţi pentru transportul resturilor vegetale de maşinile Primăriei, aşa cum s-a procedat şi în anii trecuţi. La Iclod curăţenia generală de la începutul primăverii a devenit un obicei, în care sunt angrenaţi pe lângă cetăţenii, şi elevii Şcolii Gimnaziale din localitate, ultimii anul trecut adunând gunoiul şi resturile vegetale de pe marginea şoselei naţionale Cluj-Napoca – Gherla. Sunt acţiuni obişnuite, care nu vor lipsi nici în această primăvară pe raza comunei din împrejurimile municipiului Gherla, unde oamenii totdeauna au dat dovadă de spirit gospodăresc şi de responsabilitate civică. Pe agenda de lucru a consilierilor locali se află pregătirea acestor activităţi de sezon, bine şi judicios dezbătute din timp de cei care conduc destinele aşezării clujene.
În această perioadă IclodArena este gazda mai multor întâlniri sportive, iar oaspeţii sosiţi cu prilejul meciurilor amicale disputate de echipele de fotbal clujene şi dejene au ce vedea, o bază sportivă bine pusă la punct cum multe oraşe nu au, cu gazon artificial şi instalaţie de nocturnă. Mîna bunului gospodar se vede la tot pasul. În curând vom reveni şi cu proiectele pe 2024 ale edililor iclozeni, puşi pe fapte mari şi în acest an.
Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *