June 15, 2024

Deputatul Viorel Băltărețu, candidat USR la Primăria Cluj-Napoca, și senatorul clujean Vasile Dâncu, aflat pe loc eligibil pe lista PSD-PNL de la europarlamentare, sunt printre principalii contributori ai partidelor lor în alegerile cumulate din 9 iunie. Băltărețu a contribuit la campania USR cu 165.000 de lei, în timp ce Vasile Dâncu a adus o sumă mult mai mare, 2.000.000 de lei. Ambii au finanțat campaniile partidelor lor cu bani din venituri proprii, urmând ca sumele să le fie rambursate de Autoritatea Electorală Permanentă în termen de 90 de zile de la alegeri.

Informația a fost dată publicității de organizația Expert Forum care a analizat datele legate de finanțarea campaniei electorale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă la data de 16 mai. Raportul EFOR include date despre sursele de finanțare, cheltuieli, topuri cu cele mai mari contribuții pentru fiecare tip de scrutin.

Deși legislația nu include prevederi specifice, AEP a publicat la 16 mai veniturile și cheltuielile competitorilor electorali pe www.finantarepartide.ro, crescând astfel transparența procesului, menționează EFOR.

Alegerile europarlamentare

Până la data de 16 mai, potrivit EFOR, s-au raportat venituri de 40 de milioane de lei, din care 14 milioane de lei provin de la candidați și 26 de milioane de la partid, prin transfer de la partide. Nu au fost declarate fonduri din subvenții. La alegerile europarlamentare din 2019 s-au raportat 95 de milioane de lei venituri și 90 de milioane de lei cheltuieli.

PNL a declarat o singură contribuție din partea unui candidat și niciun fel de transferuri din partea partidului. PSD a declarat cei mai mulți bani – 33 de milioane. AUR a declarat doar contribuții din partea candidaților, 3,2 milioane de lei. UDMR și USR au transferat doar fonduri de la partid.

Cea mai mare parte din contribuțiile candidaților provin din venituri proprii (65% – 9 milioane), iar restul din împrumuturi (32%) și donații (3%). Transferurile de la partide provin din finanțări private, USR fiind singurul competitor care a transferat 500.000 lei, obținuți din împrumuturi de la persoane fizice.

Contributorii AUR sunt toți pe locuri eligibile, ca și majoritatea celor de la PSD. În cazul social- democraților, Andi Lucian Cristea a declarat 500.000 de lei, deși este pe locul 20, iar Cristian Epure propus din partea liberalilor este pe locul 27 – acesta a împrumutat 2.475.000 lei pentru campanie. Cei doi contributori de la PMP se află pe locuri care nu le asigură alegerea în PE.

Cele mai mari contribuții sunt cele ale social democratului Florin Cârciu – 2.457.000 (venituri proprii) și ale liberalului Ciprian Epure (împrumut), urmată de contribuția de 2 milioane de lei din venituri proprii a senatorului social democrat Vasile Dîncu.

Candidații aflați pe primele locuri pe listele de candidați nu au contribuit la finanțarea campaniei până la acest moment, arată raportul EFOR.

Alegerile locale

La capitolul venituri s-au raportat 59 de milioane de lei din partea candidaților (inclusiv cei independenți) și 1,3 milioane din partea partidelor politice, alianțelor și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, prin transferuri la nivel central și la nivel de județ. La alegerile din 2020 partidele au strâns 178 milioane de lei și au cheltuit 167.

Cea mai mare parte a veniturilor, adică 93%, provin din veniturile proprii ale candidaților (55 mil lei), iar 7% (4 mil lei) din împrumuturi. Donațiile reprezintă sub 1% – 271 mii lei.

La PNL cele mai mari contribuții au venit din județele Vrancea, Constanța, Neamț, Alba și Botoșani, iar la PSD din Dolj, Argeș, Teleorman, Ialomița, Dâmbovița. La USR, lista de județe de unde provin contribuțiile este mai scurtă, iar cea mai mare parte din bani provin de la candidați din Cluj (40%), Sector 2 (28%) și Constanța (11%).

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, principalii contributori ai USR sunt Radu Nicolae Mihaiu, la Secorul 2, cu 200.000 de lei, și Viorel Băltărețu, Cluj, cu 165.000 de lei.

La AUR, cei mai activi candidați provin din Botoșani, Timiș și Bistrița, iar la SOS România jumătate din bani au fost declarați de candidați din Bacău, Dolj și Olt.

Peste jumătate din fonduri au fost aduse de către candidații la funcția de primar. Candidații la funcția de președinte de consiliu județean au adus contribuții de 10 milioane de lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *