May 21, 2024

Pitoreasca așezare de pe Câmpie, Țaga nu este cunoscută numai prin renumitele lacuri piscicole și prin gustosul Caș de Năsal, ci și prin tinerele talente în domeniul folclorului.

Frumoasele cântece populare de pe aceste meleaguri au parte de multe aprecieri prin mesagerii acestei arte. Una din tinerele soliste de muzică populară născută în comuna Țaga este Greta Mărginean, care zilele trecute a fost prezentă la etapa națională a olimpiadei de religie, cultul ortodox. Desfășurată în municipiul Piatra Neamț, întrecerea celor mai buni elevi din țară la această disciplină școlară a reunit peste 200 de participanți, sosiți în municipiul de sub Pietricica cu dorința de a obține rezultate cât mai bune. Cu aceste ambiții s-a prezentat la concurs și eleva clasei a X-a D a Liceului Teoretic ”Petru Maior” Gherla, Greta Mărginean, o mare speranță al folclorului clujean, dar și un îndrăgit al studiului religiei, două preocupări care, iată, aduc succese pe ambele planuri. La olimpiada de religie a luat premiul I la faza județeană , iar la etapa națională a obținut nota 7,90, o performanță bună, având în vedere nivelul de pregătire al tuturor elevilor cu care s-a întrecut la Piatra Neamț, unde a reprezentat cu cinste liceul gherlean. Greta a fost pregătită la religie de prof. Ioan Moldovan, domnia sa având, la fel, un merit incontestabil în ascensiunea elevei la această disciplină. Noi apreciem aceste cadre didactice care se ocupă de instruirea și pregătirea tinerilor liceeni pentru fazele superioare a concursurilor și olimpiadelor școlare, aducând prestigiu unității de învățământ din care face parte. Tot la religie, sora Gretei, Daria, elevă în clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale Țaga a obținut și ea mențiune la etapa județeană, completând succesele familiei Mărginean din Țaga, oameni harnici și, mai ales, buni creștini.

Eleva Liceului Teoretic ”Petru Maior” Gherla, Greta Mărginean onorează cu regularitate nu numai olimpiadele școlare, dar și concursurile și festivalurile folclorice din zona Clujului, unde de-a lungul anilor a obținut numeroase premii.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *