May 21, 2024

În ultimii ani, în foarte multe localități din țară, au avut loc incendii, unele chiar în localul unor unități de învățământ. Având în vedere aceste evenimente neplăcute, în școlile orașelor și comunelor noastre sunt organizate cursuri de instruire în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor.

La sfârșitul săptămânii trecute, de exemplu, sirenele pompierilor au răsunat în municipiul Gherla, și nu întâmplător. În orașul de pe malul Someșului Mic a fost vorba despre un exercițiu, prin care s-a testat reacția în cazul unui incendiu. Dimineață la ora 9.00 s-a intervenit la clădirea II a Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” de pe str. Bobâlna, iar la ora 10, la sediul Școlii Gimnaziale Nr. 1 de pe strada Romană. În ambele unități școlare, elevii și cadrele didactice au fost evacuate din sălile de clasă și adunate în curte. Au participat echipaje ale pompierilor voluntari de la SVSU Gherla, care au intervenit cu doua autospeciale, între care una cu scară, și un echipaj de la punctul de lucru Gherla al Detașamentului de Pompieri din Dej. Cu acest prilej, a fost prezentată elevilor dotarea autospecialelor de pompieri, ei având ocazia să facă cunoștință și cu echipamentul pompierilor. La această acțiune educativă a fost prezent și primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, domnia sa asistând la organizarea intervențiilor și purtând un dialog pe tema prevenirii incendiilor cu cadrele didactice și elevii. Nu e prima dată când edilul-șef al orașului efectuează vizite în grădinițele și școlile municipiului, abordând acest subiect legat de prevenirea incendiului și a protecției civile.

În ultimii ani, pe raza municipiului Gherla nu au avut loc incendii, asta și datorită activităților educative desfășurate de conducerea unităților de învățământ, periodic fiind proiectate în fața elevilor filme documentare având subiectul prevenirii evenimentelor nedorite, cum este și incendiul. A devenit deja obișnuință ca la orele de dirigenție să fie invitate cadrele SVSU Gherla, care predau copiilor regulile de gestionare a incendiilor, acțiuni educative de mare importanță în zilele noastre, când în tot mai multe orașe se întâmplă astfel de cazuri.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *